312622u18301141235953

 

Zure oprispingen worden ook ‘het zuur’ of ‘maagbrand’ genoemd. In de maag wordt maagzuur geproduceerd om eiwit, dat in het voedsel voorkomt, te verteren. Het maagzuur is erg zuur, even zuur als citroensap. Wordt er te veel maagzuur geproduceerd of is de maag overbelast dan wordt maagzuur via de slokdarm tot in de mondholte gedrukt. Omdat maagzuur zoutzuur bevat, geeft dit een branderig gevoel. De maagwand produceert gelijkertijd een alkalisch sap dat de wand beschermt tegen het maagzuur. De slokdarm kent deze beschermingslaag niet, vandaar het branderig gevoel in de slokdarm. Zure oprispingen kunnen aanleiding geven tot ontsteking, zelfs zware ontsteking van de slokdarm waardoor het passeren van de voedselbrok pijnlijk aanvoelt.

 

De belangrijkste oorzaak van zure oprispingen is stress. Door aanhoudende stress ontstaan er functiestoornissen, dit wil zeggen dat de maag niet werkt zoals het hoort. Er wordt meer maagsap geproduceerd dan nodig is. Bovendien is de maag erg onrustig wat  oprispingen in de hand werkt. Een te eiwitrijke voeding zoals grote hoeveelheden vlees, kan eveneens voor een te grote zuurproductie zorgen. Bij té grote maaltijden wordt het maagzuur in de slokdarm omhoog geperst. Bij een te grote druk vanuit de maag kan de spierband (sfincter of kringspier) van de maagingang het zuur niet meer tegenhouden.

            

Te vermijden

Het is vanzelfsprekend dat middelen of gebruiken die de maagproductie doen verhogen,  moeten vermeden worden. Zolang hier geen gehoor aan wordt gegeven, krijgt u het probleem niet opgelost.

 

  • Stress en emotionele spanningen: stimuleren de zuurproductie.
  • Zware eiwitrijke maaltijden: vragen een verhoogde zuurproductie om het eiwit te kunnen verteren.
  • Pepermunt: zowel pepermuntthee, pepermuntolie als pepermuntjes verzwakken de kringspier van de maagingang waardoor het zuur niet kan worden tegengehouden.
  • Cafeïnehoudende drank: koffie, zwarte en groene thee, cola. Cafeïne doet, net als pepermunt, de kringspier verslappen. Bovendien irriteren ze een ontstoken slokdarm.
  • Alcoholische drank: overmatig gebruik mijden.
  • Chocolade: bevat cafeïne, oxaalzuur en vet en heeft een maagzuurstimulerende werking en moet absoluut vermeden worden. Chocolade wordt gezien als het meest te vermijden middel bij zure oprispingen. Ook al willen de fabrikanten chocolade als een gezondheidsproduct bestempelen omwille van een weinig polyfenolen die er in zouden aanwezig zijn.
  • Tabaksrook: moet vermeden worden, ook al rookt men zelf niet. Nicotine verzwakt de kringspier.
  • Bepaalde medicijnen: antidepressiva, kalmeermiddelen, anti-ontstekingsmiddelen, aspirine, cortison, anti-reumamiddelen doen de maagzuurproductie stijgen.   

 

Natuurlijke remedies

Er zijn talrijke natuurlijke remedies die het probleem van zure oprispingen kunnen oplossen. Test ze uit en u zult merken dat het ook op natuurlijke wijze kan.

 

  • Stressbeheersing: gezien stress de belangrijkste oorzaak is, heeft u er alle belang bij om aan stressbeheersing te doen. Niet alleen stress ook negatieve emoties, psychische spanningen of problemen die u te neer drukken kunnen voor zure oprispingen zorgen. Zoek altijd naar de oorzaak van uw stress en probeer daar een oplossing voor te vinden. Biorelaxatie is een natuurlijke ontspanningsmethode.
  • Zure drankjes: veel mensen die af te rekenen hebben met zure oprispingen hebben spontaan de neiging om citroen of pompelmoes te eten. In de volksmond zegt men daarom: zuur remt zuur af. Dit mag niet té letterlijk worden opgevat. Het zure drankje ruimt de maagzuurproductie niet af maar zet een enzym in werking die de zuurproductie afremt. Tot deze zure remedies horen:

         Citroensap: verdunnen met water.

         Appelazijn of wijnazijn: eveneens verdunnen met water. 3 koffielepeltjes op 200 cc water, voeg er eventueel wat honing aan toe. Er wordt soms aanbevolen om een theelepeltje pure appelazijn in te nemen bij acuut maagbrand.

         Molkosan (Dr.Vogelproduct): eveneens verdund te gebruiken (1/6).

         Melkwei: kan onverdund gedronken worden.

  • Honing: bij zure oprispingen doet honing wonderen.  Men eet letterlijk honing met de lepel. De honing vermengt zich met het maagzuur waardoor de agressiviteit afneemt. Bovendien heeft honing een kalmerende werking zodat het zenuwstelsel versterkt wordt.
  • Aardappelsap: is een goed middel om een verzuurde maag af te remmen. Aardappelsap kan zelf geperst worden, maar is ook verkrijgbaar in de natuurvoedingswinkel. U kunt ook rauwe aardappelen eten, maar dat is niet zo smakelijk.
  • Klei: 1 eetlepel klei in een glas lauw water goed mengen en langzaam met kleine slokken op drinken. De klei neemt het overtollig zuur weg.
  • Kamillethee met honing: een uitstekende remedie bij een ontstoken slokdam.
  • Lavendelthee met honing: lavendel is een goed maagkruid met een rustgevende werking en heeft daardoor een dubbel effect.

 

Als u last heb van zure oprispingen buig dan door de knieën als u iets wil optillen. Als u het bovenlichaam buigt drukt u de maag samen waardoor het maagzuur omhoog geperst wordt en in de mond terecht komt. Als u regelmatig en zonder duidelijke reden het zuur krijgt, dan kan dit wijzen op een maagzweer of op andere maagaandoeningen. Medisch onderzoek is dan noodzakelijk.