Men kan het werk niet meer aan.
Elf procent van de werknemers in de privésector was het voorbije jaar langer dan een maand ziek. Dat langdurig ziekteverzuim neemt jaar na jaar toe. Stress en burn-out zijn de belangrijkste oorzaken. Computerprogrammeurs hebben daar blijkbaar het minst last van, personeel uit de beveiligingssector, het transport en de horeca het meest. Administratieve medewerkers merken eveneens dat de werkdruk te hoog wordt. Door de digitalisering wordt er op te korte tijd een te groot volume werk omgezet. Men is met te veel verschillende zaken tegelijkertijd bezig. Mensen die in de productie werkzaam zijn, klagen over de eentonigheid en het gebrek aan voldoening. Men wordt niet vrolijk door iedere dag dezelfde handelingen te doen. Iedereen stelt vast dat er met steeds minder personeel meer werk wordt omgezet. Men is emotioneel te weinig bij het werk betrokken en men voelt zich een robot, waardoor arbeidsvreugde een totaal onbekend begrip is geworden.
Wij steunen ons op een onderzoek dat bij 18.000 bedrijven werd uitgevoerd zodat we een idee hebben over de reële toestand van de werkgelegenheid. Men stelt vast dat de langdurige afwezigheid, van een maand tot een jaar, spectaculair stijgt. Men spreekt van een verdubbeling in enkele jaren tijd. Men meent dat een deel van de stijging te maken heeft met de veroudering van de werknemersbevolking, maar dat is een verkeerde redenering. De pensioenleeftijd mag dan opgetrokken zijn tot 67 jaar, maar dat is geen leeftijd om het werk niet meer aan te kunnen. De toenemende stress is de belangrijkste oorzaak en dat is een vrij complex gegeven. Stress is een natuurlijk beschermingsmechanisme tegen gevaren uit de omgeving. Het gaat om een directe verdediging waarbij het hele organisme in staat van paraatheid wordt gebracht, maar dit is van korte duur. Zodra het gevaar verdwijnt, neemt de stress onmiddellijk af en gaat men in ontspanning over, m.a.w. het organisme herstelt zich van de extra geleverde inspanningen. Het stress- en het ontspanningsmechanisme zijn antagonisten en houden elkaar in evenwicht. Op de werkvloer is dat anders. Stress is een constante spanning, die afhankelijk van de omstandigheden wel op en af gaat, maar nooit overgaat in ontspanning. Een dergelijke constante spanning zet zich vast op de spieren en zorgt voor spierspanningen waardoor de doorbloeding minder goed verloopt, spanningshoofdpijn veroorzaakt en grote hoeveelheden energie vergt met zware uitputting als gevolg. Bij het verlaten van het werk neemt slechts een klein deel van de stress af en behoudt zijn negatieve invloed op de avond en de nacht. De slaapkwaliteit lijdt er onder. Constant onder stress staan, werkt nefast op de fysieke en geestelijke gezondheid, maar ook op de relatie en het gezinsleven. Vele echtscheidingen vinden hier hun diepere oorzaak, al wordt dat niet altijd zo aangevoeld.
Uit dit onderzoek blijkt dat het bedrijfsleven de taken van hun werknemers voorkauwt. De uitvoering van iedere taak wordt door de computer bepaald. Dat is beter voor de efficiëntie van het bedrijf, maar niet voor de werknemer die daardoor onder stress komt te staan. Wat de computer uitstippelt mag een efficiënte oplossing zijn, maar men houdt geen rekening met de gevoelens en de persoonlijkheid van de uitvoerder. In de zorgsector werkt men met de meest gemotiveerde personeelsleden en ook daar is langdurig ziekteverzuim sterk aanwezig, vooral ten gevolge van burn-out. De rationalisering in de zorgsector heeft geleid tot gespecialiseerde taakuitvoeringen waardoor de totale aanpak verloren gaat. Er is geen tijd meer voor een losse babbel met de patiënt omdat de taken binnen een vast plan en tijdschema strikt worden uitgevoerd. Er wordt niet getwijfeld aan het nut van rationalisering binnen de gezondheidsector, maar een zorgverlener mag nooit het menselijk aspect overslaan. Een patiënt heeft recht op aandacht, informatie en begeleiding. De computerprogrammeurs geraken zelden ziek. Deze mensen hebben meer vrijheid in hun werk en zitten niet opgesloten in een werksysteem. Zij ontwikkelen een programma dat pas achteraf in het bedrijfsleven of zorgsector wordt ingezet. Werknemers die een of twee dagen thuis werken, worden veel minder ziek dan anderen omdat de bedrijfsdruk wegvalt.
In dit hele verhaal merken we dat een te kort aan vrijheid, flexibiliteit en creativiteit de doorslaggevende factoren zijn waardoor mensen ziek worden op het werk. In een tijd van groeiende concurrentie en steeds stijgende kosten, heeft men geen andere keuze dan op efficiënte methodes over te schakelen. Daar is niets op tegen zolang men beseft dat werknemers ‘mensen’ zijn van vlees en bloed en geen onderdeel zijn van een productieproces. Iedere werkgever bezit een persoonlijkheid die verbonden is met zijn gedrag, zijn gevoelens, zijn motivatie, zijn stressgevoeligheid en zijn psychische weerstand. Alleen als deze factoren in harmonie zijn, kan men rekenen op efficiëntie binnen het bedrijfsleven. Maar hoe doet men dat? Sinds enkele jaren biedt de Europese Academie voor natuurlijke gezondheidszorg een opleiding aan voor ‘Persoonlijkheidscoach’ omdat we tot de vaststelling zijn gekomen dat iedere verandering en verbetering alleen kan komen als aan de persoonlijkheid wordt gewerkt. Al jaren spreekt men van de juiste man of de juiste plaats, maar in werkelijkheid zitten veel werknemers niet op de geschikte plek. Op de werkvloer is coachen noch steeds eenzijdig gericht op het opdrijven van de rendabiliteit en het functioneren binnen het productieproces. De Persoonlijkheidscoach pakt het anders aan omdat mensen geen robotten zijn. Werknemers functioneren optimaal als ze gezond en gelukkig zijn en plezier vinden in hun job.
Een Persoonlijkheidscoach verstrekt advies en begeleid mensen zowel privé als op de werkvloer met levensproblemen, negatieve emoties, angst, onzekerheid, stress, burn-out enz. Te lang hebben we geleefd in een samenleving met een onbeheerste expansiedrang, commercialisering en een opdringerige levenshouding waardoor normen en waarden werden uitgehold. Een groot deel van de bevolking kan de job niet aan, maar ook niet zijn dagelijkse leven, zijn relatie of zijn gezin. Het is niet vreemd dat werknemers langdurig ziek zijn. Een groot deel van de bevolking is op de dool, is verward en is niet tevreden over zichzelf en de anderen, noch over de situatie waarin ze zich bevinden. Ze hebben de indruk er niet uit te geraken en dat stemt hen wanhopig. Al deze problemen zijn terug te voeren tot de persoonlijkheid die onder druk staat of onvoldoende werd ontwikkeld, ondanks de vele diploma’s die men op zak heeft. Ons uitgangspunt is dat gelukkige werknemers goed presteren en over voldoende uithoudingsvermogen beschikken en dat uitstralen op het hele bedrijf. Persoonlijkheidscoach is een beroep dat enorme voldoening geeft en waar veel bedrijven naar uitkijken. Het is een deeltijdse tweejarige opleiding die men volgt zonder werkonderbreking.