• We kunnen onze eigen slechte adem niet ruiken, terwijl deze voor anderen overduidelijk is. De meest gebruikelijke oorzaken van een onaangename mondgeur zijn o.a. roken, het gebruik van knoflook of andere smaak- en geurmiddelen en slechte mondhygiëne. De onaangename geur is een symptoom of signaal dat er iets niet in orde is en dat kunnen we op natuurlijke wijze gemakkelijk oplossen.

 Voedsel en drank
Voedsel en drank beïnvloeden de adem direct of indirect via de longen en het verteringsstelsel. Wijn, bier en andere alcoholische dranken laten een residu in de mond achter waardoor de ademgeur verandert. Tijdens het verteringsproces komt een zure geur vrij vanuit het maagzuur zoals bij het opwerpen. Voedsel met een hoog gehalte aan zwavel zoals knoflook, ui, maar ook vis en vlees, zorgt voor een langdurige slechte adem omdat met de vertering zwavelcomponenten in de bloedbaan terechtkomen en via de longen worden uitgeademd. Het duurt ongeveer 12 tot 24 uur eer deze bestanddelen geheel verbrand zijn zodat de geur verdwijnt. Alles wat de mond doet uitdrogen, veroorzaakt een slecht ruikende adem. De constante aanmaak van speeksel belemmert de groei van bacteriën in de mond. Wanneer de speekselproductie afneemt, zoals tijdens de slaap, vermenigvuldigen de bacteriën zich snel, waarbij ze zich voeden met kleine voedselresten en daarbij plak op de tanden vormen. Dit veroorzaakt de vaak onaangename ademgeur bij het opstaan. Vandaar dat veel mensen de ochtend beginnen met het poetsen van de tanden. Er zijn heel wat medicijnen die het afremmen van de speekselproductie als bijwerking hebben, zoals antihistaminica, antidepressiva, maar ook plaspillen. Ze veroorzaken afwijkingen aan de speekselklieren en liggen aan de basis van een slechte adem door het veroorzaken van een droge mond. Bij het ouder worden neemt de speekselproductie af waardoor bejaarden en hoogbejaarden vaak meer last hebben van een slechte adem.

Vaststelling
Het is niet zo moeilijk om vast te stellen of de adem onaangenaam ruikt, maar het opsporen van de dieperliggende oorzaak is een stuk moeilijker. Wie een kunstgebit draagt, doet er goed aan om na te gaan of dit een mogelijke oorzaak kan zijn. Het poetsen van de tanden na iedere maaltijd is een goede oplossing, maar de oorzaak kan complexer zijn waardoor onderzoek van de mond, de keel en de longen noodzakelijk is. Soms kan men uit de aard van de mondgeur bepaalde conclusies trekken. Als de adem bijvoorbeeld een fruitige geur heeft of naar aceton ruikt, kan dit wijzen op suikerziekte of het ontwikkelen ervan. Bloed- en urineonderzoek kan dit bevestigen of eventueel verwijzen naar lever- of nieraandoeningen. Medisch onderzoek kan ook andere oorzaken achterhalen zoals een verscholen longontsteking die eveneens aan de basis ligt van een onaangename mondgeur.

Zelfhulp
Slechte adem kan wijzen op een gebrekkige mondhygiëne en kan verholpen worden door even bij de tandarts langs te gaan om eventueel gaatjes te laten vullen, de tanden en de kiezen extra te laten reinigen en tandvleesontsteking te laten behandelen. Extra tandenpoetsen en mondspoelingen van kamillethee kan al voldoende zijn om deze problemen op te lossen. Peterselie bevat erg veel chlorofyl en is een efficiënt middel als mondverfrisser. Het volstaat om op een takje peterselie te kauwen na het eten van ui of knoflook. Alfalfasap wordt vaak aangeraden om de mond te spoelen. Het volstaat om dit tweemaal per dag in te nemen. Is ook verkrijgbaar in tabletvorm, maar over het effect is niet zoveel bekend.

Kruiden tegen slechte adem
Er zijn kruiden die voor dit doel kunnen ingeschakeld worden zoals: kruidnagel, gember, pepermunt, venkel, anijs, salie en rozemarijn. Ook op pepermuntblaadjes of op een stukje verse venkel kauwen, werkt goed. Mondspoelingen op basis van deze kruiden door middel van een kruidenthee is aan te raden. Gedurende drie dagen alleen sinaasappelen eten is een korte, maar grondige reinigingskuur die de ademhaling grondig kan reinigen en een einde kan maken aan een jarenlange slechte adem. Rauwkostvoeding zorgt eveneens voor een sterke reinigende werking. Overschakelen op een gezonde, vegetarische of veganistische voeding biedt de grootste garantie omdat vlees en vis vaak aan de basis liggen van een slechte adem.

Salie
Salieblad bevat etherische olie, bitterstoffen, fenolzuren, flavonoïden, triterpenen, fyto-oestrogenen, looistoffen, hars, saponinen e.a. geneeskrachtige stoffen. Heeft een gunstige werking op het verteringsstelsel, mond- en keelontsteking, tandvleesontsteking en kan een bijdrage leveren aan het wegnemen van de oorzaken van een slechte adem. Wordt gebruikt als gordeldrank bij mond- en ademhalingsproblemen, heesheid, keelpijn, bloedend tandvlees en slechte adem.

Rozemarijn
Het blad van rozemarijn bevat etherische olie, flavonoïden, triterpenen, looistoffen, fenolzuren, rosmaricine, hars en andere geneeskrachtige inhoudsstoffen. Remt bacteriële ontstekingen af, heeft een gunstige invloed op gal en lever en zorgt voor een betere mondhygiëne.

Pepermunt
Bevat de etherische olie menthol en staat bekend voor zijn verfrissende werking. Remt bacteriële ontstekingen af en activeert de vertering. Gorgelen met pepermunt zorgt voor een frisse adem en is aangewezen remedie.

Zoutwater
Mondspoelingen met zoutwater is een oude, maar efficiënte remedie. Los een weinig zout op in lauwwarm water en spoel daarmee twee keren per dag de mond. Spoel de mond extra na met water om zoutresten te verwijderen.

Advies
Breng een bezoek aan de tandarts en laat uw tanden controleren op mogelijke oorzaken van slechte mondgeur of mondhygiëne, laat het gebit grondig reinigen en pas uw voeding aan. Bij het uitblijven van het resultaat, raadpleeg de arts.

 

Vleesvoeding
Er wordt minder vlees gegeten omdat het stilaan is doorgedrongen dat het verteringsstelsel van de mens geen enkele eigenschap van een carnivoor of vleeseter bevat. Jarenlang werd de leugen verkondigd dat alleen vlees voor de nodige eiwitten kon zorgen. Niemand zet zijn tanden in een stuk rauw vlees. De mens kan alleen vlees verteren als het bewerkt is tot een gerecht waaraan voldoende zout en peper is toegevoegd of met een kruidige saus is overgoten. Vanuit het standpunt van de gezondheid is er geen verschil tussen vlees en vis, integendeel, vis bevat veel ongewenste stoffen door de vervuilde zee. Onlangs heeft een onderzoek aangetoond dat het gehalte aan kwik te hoog ligt. In principe mag vis geen kwik bevatten, maar dat schijnt onmogelijk te zijn en daarom heeft men de norm aangepast. Omdat we van nature uit geen carnivoren zijn, moet vlees ook niet vervangen worden door ‘vleesvervangers’. De nadelen van vlees en vis is het hoog gehalte aan cholesterol, verzadigde vetzuren en vooral de afwezigheid van ballaststoffen. Daardoor blijven de resten van de vleesvoeding te lang in de darm achter, vervuilen ze het bloed en in principe alle cellen. Onderzoekers tonen aan dat er verband is tussen veel vlees en vis eten en een verhoogd risico op darmkanker. Het massaal gebruik van vleesvoeding is pas in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw tot stand gekomen door de uitbouw van de intensieve landbouw, het bouwen van grote stallen, veevoederfabrieken, silo’s enz. De mens mag dan al vanuit de oertijd vlees hebben gegeten, maar dat was sporadisch en in beperkte hoeveelheid. In de gastronomie zijn koks verrast dat ze met vegetarische gerechten veel meer mogelijkheden hebben. Vleeseten is niet meer voornaam, integendeel, het is zich moreel schuldig maken aan het massale dierenleed en milieuvervuiling.

Open cursus Natuurlijke therapieën
Maak kennis met een groot aantal natuurlijke therapieën die u zowel professioneel of als zelfhulp kunt toepassen. Probiotica zijn natuurlijke middelen op basis van melkzuurbacteriën die een gunstige invloed hebben op de vorming van de darmflora en daardoor de immuniteit verhogen. Enzymtherapie maakt gebruik van diverse enzymen die een belangrijke rol spelen in de vertering. Acetotherapie is een verzamelbegrip van organische zuren met een sterke ontstekingsremmende werking zoals appelazijn en andere vormen van natuurazijn, citroensap, kefir, kombucha, gefermenteerde groenten en andere zure remedies. Apitherapie maakt gebruik van bijenproducten zoals honing, propolis, bijengif, koninginnengelei, stuifmeel, bijenlucht, was enz. Hippocrates heeft gezegd: ‘Alleen de natuur geneest!’

 Leslocatie: CC Gasthuis, Turnhoutsebaan 199, Wijnegem.
Lesgeld: 120 euro.
Lesdagen, meer informatie en inschrijving: www.europeseacademie.be

Gif in uw voeding
Wist u dat in de voedingsindustrie 385 E-nummers worden gebruikt. Met uitzondering van bietenrood, citroenzuur en enkele andere, hebben ze wel degelijk bijwerkingen. Kinderen die aan ADHD lijden, reageren extreem op E-nummers. Ouders die alle voedingsproducten uit het voedingspatroon uitschakelden, stelden vast dat hun kind opvallend rustiger werd en behandelbaar werd. Met kan met een voeding zonder E-nummers ADHD niet genezen, maar het zorgt wel voor een aantoonbare beterschap. In sommige landen heeft men bepaalde E-nummers verboden, terwijl ze elders wel zijn toegestaan. In zijn boek ‘Gif is uw voeding’ beschrijft Jan Dries al de bijwerkingen van al deze E-nummers. Zo wordt er een verband gelegd tussen een aantal E-nummers en een verhoogd risico op de ziekte van Alzheimer o.a. E-517, E-520, E-554 en E-621. In principe kan ieder E-nummer een ziekte uitlokken, afhankelijk van de regelmaat waarop men deze E-nummers binnenkrijgt en uiteraard de hoeveelheid die men ervan consumeert. Sommige mensen scheiden ongewenste stoffen sneller uit of hebben een verhoogde weerstand tegen ziekten. In geen geval horen deze stoffen thuis in een gezonde voeding. Zelfs aan een verse fruitsalade worden E-nummers toegevoegd om er heel de dag door er vers en fris uit te zien. Het milieu is flink vervuild, maar ook het voedsel. Terecht beweren voedingsdeskundigen dat 85% van het supermarktvoedsel ongezond is. Eet meer verse, onverwerkte voedingsmiddelen die u zelf in uw keuken bereid.

Titel: Vergif in uw voedsel
Ondertitel: Dit boek opent uw ogen en doet de wenkbrauwen fronsen!
Auteur: Jan Dries
Prijs: 22,90 euro
ISBN: 978 94 6471 1912 NUR 440
Uitgever: Sterck & De Vreese
Aantal pagina’s: 173
Verkrijgbaar: in de boekhandel of via www.sterckendevreese.nl

Opwarming van de aarde
De vreselijke ramp in Spanje wordt gezien als een direct gevolg van de klimaatopwarming. Massale bosbranden in de zomer, overstromingen in de herfst, de natuur zoekt zijn evenwicht en dat is vaak onvoorspelbaar. Milieudeskundigen wijzen erop dat het zeewater sneller opwarmt en dat het elders weer vrijkomt in de vorm van regen, wat tegenwoordig een ‘regenbom’ wordt genoemd. Bestaande lokale weersfenomenen nemen bizarre vormen aan. Door ons tomeloos consumptiegedrag zijn we de grote vervuilers en krijgen we nu de rekening gepresenteerd.