Herborist
HERBORIST – Fascinatie voor kruiden
Tweejarige avondopleiding in Antwerpen, Gent en Maastricht
Dagopleiding in Genk
De belangstelling voor kruiden neemt de laatste jaren enorm toe en in haast ieder gezin maakt men gebruik van talrijke kruidenmiddelen. Op venstertabletten, bloembakken of in de tuin kweken mensen zelf een deel van hun kruiden. Kruiden zijn planten die geneeskrachtige inhoudsstoffen bevatten die zelden in de hele plant aanwezig zijn, maar in bepaalde delen van de plant zoals de bloem, het blad, de stengel, het zaad, de schors, de wortel of wortelstok. Kruiden ondergaan de invloed van hun omgeving en ontwikkelen zich enkel in gunstige omstandigheden. Vandaar dat de kwaliteit verzekerd is. Kruiden groeien in de vrije natuur, zijn daardoor van de hoogste kwaliteit. Ze worden op het juiste moment geplukt, op vakkundige wijze gedroogd en in een donkere omgeving met voldoende tocht bewaard zodat er nauwelijks verlies is aan inhoudsstoffen. Kruiden, natuur en milieu behoren samen en vormen een biologische eenheid. De Europese Academie biedt al 34 jaar een uitstekende Herboristenopleiding aan.
Een artisanaal beroep
Herborist is een artisanaal beroep dat enerzijds steunt op een drieduizendjarige kennis en tradities en anderzijds op modern wetenschappelijk onderzoek. De kruidenkennis is een beschermde wijsheid die van generatie op generatie zorgvuldig werd overgedragen. De middeleeuwse kloosters hebben met hun kruidentuinen, kruidenateliers en rijk gevulde bibliotheken het fundament gelegd waarop de moderne kruidengeneeskunde verder bouwt. We hebben veel te danken aan de ijverige en vrome monniken. Vooral hun verzorgende dienstverlening voor armen en ziekten hebben het fundament gelegd voor de gezondheidszorg en een concrete bijdrage geleverd aan de toepassingen van de kruiden bij het behandelen van allerlei ziekten en aandoeningen. De Herborist zet deze mooie traditie voort, maar doet dit op basis van moderne wetenschap, medische kennis en hygiëne. Door onze huidige kennis weten we precies welke genezende inhoudsstoffen in kruiden aanwezig zijn, welke eigenschappen deze bezitten en voor welke ziekten ze kunnen ingezet worden. Dat biedt enorme voordelen. Een Herborist werkt kleinschalig en gebruikt uitsluitend manuele bewerkingen zoals roeren, mengen, pletten, ruiken en testen en werkt uitsluitend met biologische en plantaardige ingrediënten. Het kruidenatelier is een wonderlijke wereld van heerlijke geuren.
Kruiden en gezondheid
Kruiden leveren een bijdrage aan onze gezondheid, ze versterken de immuniteit en verdrijven ontstekingen door hun antibacteriële en antivirale werking. De inhoudsstoffen van de kruiden activeren het zelfgenezend, het zelfreinigend en het zelfherstellend mechanisme. Een Herborist leert tijdens zijn opleiding de kruiden kennen vanuit het biotoop waarin ze groeien en kan de kwaliteit aan uiterlijke kenmerken bepalen. Een Herborist is meer dan een kruidenkenner en plukt, droogt en bewaart de kruiden op een juiste manier in gunstige omstandigheden zodat hun geneeskrachtige werking gedurende meerdere jaren behouden blijven. Zijn belangrijkste taak is kruiden bereiden tot allerlei kruidenmiddelen met diverse toepassingen. We overlopen enkele toepassingen, want er is nog veel meer mogelijk met kruiden.
- Gezondheid
Kruiden lenen zich uitstekend bij het ondersteunen van de gezondheid. Door dagelijks kruiden te gebruiken verhoogt men spontaan de immuniteit en verkleint men de kans op ziekten.
- Behandelen van ziekten
Veel voorkomende ziekten kunnen met kruiden goed behandeld worden. Het volstaat om een kruidenthee te drinken of gebruik te maken van een van de vele toepassingen. Vaak is het resultaat verrassend.
- Ondersteuning van het genezingsproces
Een ziekte kan ernstig zijn zodat medische behandeling noodzakelijk is. In dat geval kan het genezingsproces met kruiden goed ondersteund worden zodat de afvalstoffen van de medicijnen sneller worden uitgescheiden en bijwerkingen beperkt blijven.
- Keukenkruiden
Aromatische kruiden lenen zich uitstekend bij het bereiden van gerechten en sauzen. Ze zorgen niet alleen voor een aantrekkelijke smaak en een heerlijk aroma, maar behouden hun geneeskrachtige werking.
- Kruidenolie
Het is vrij eenvoudig om een kruidenolie te bereiden. Het volstaat om verse kruiden in een glazen bokaal te overgieten met een kwaliteitsolie en gedurende meerdere weken afhankelijk van de soort kruid op een zonnige plaats te laten trekken. De genezende inhoudsstoffen van de kruiden worden op de olie overgedragen en kent talrijke toepassingen. Sint Jansolie met zijn dieprode kleur is erg bekend, maar er zijn talrijke kruiden waarvan u een kruidenolie kunt bereiden.
- Oliemaceraat
Een kruidenolie wordt in de vaktaal een maceraat genoemd. Als u bijvoorbeeld gedroogde kamille-bloemen met olijfolie overgiet in de verhouding van 1/3 en gedurende zes weken laat trekken ontstaat er een oliemaceraat. De olie lost de inhoudsstoffen op en neemt de werking over. Dit maceraat heeft een antibacteriële werking en is aan te bevelen bij het behandelen van neurodermitis en andere huidproblemen.
- Etherische olie
Uit aromatische kruiden worden etherische oliën gedistilleerd, ze zijn vluchtig en laten geen vetvlekken na. Werken met etherische oliën noemt men ‘aromatherapie’, een specialisatie binnen de kruidengeneeskunde en staan bekend voor hun genezende geurstoffen. Aromatherapie betekent genezen met geuren die via de geurhersenen doordringen tot het deel van de hersenen waar de emoties worden gevormd. Etherische oliën hebben een grote invloed op emoties en gedrag en leveren goede resultaten bij zowel fysieke aandoeningen als psychische stoornissen. Etherische oliën worden eveneens gebruikt bij talrijke kruidenbereidingen om een bepaalde werking te versterken.
- Kruidenzalf
Kruidenzalf op basis van kruiden is zeer geliefd. Een goede kruidenzalf is zacht van structuur, laat zich gemakkelijk uitstrijken, dringt diep in de huid en laat daardoor geen vlekken na.
- Lichaamsverzorging
Kruiden kennen talrijke toepassingen om veroudering tegen te gaan, om er een gezichtsmasker mee te bereiden, een zalfje te maken als lippenbalsem, een verzachtend voetbad of een ideale badolie die voor een weldoende rust zorgt. Handcrème op basis van hazelnoten, verwarmde zalf voor koude handen en voeten of een mosterdpleister. Er zijn onbegrensde mogelijkheden. Lippenbalsem op basis van rozen is uitstekend geschikt bij herpesbaasjes. U kunt ook lippenbalsem maken op basis van jojobaolie en bijenwas of op basis van komkommers. Het kan allemaal.
- Huid en haar
Er zijn talrijke kruiden om er een haarspoelmiddel mee te bereiden, om het haar te ontvetten en weer gezond te maken of om voor meer volume te zorgen. U kunt zelf een shampoo bereiden waarbij de hoofdhuid niet geïrriteerd geraakt, maar integendeel juist weer rustig en gezond wordt.
- Gezichtsmaskers
Om een mooie en gezonde huid te krijgen of te onderhouden, is het aan te raden om af en toe eens een natuurlijk gezichtsmasker aan te brengen op basis van kruiden of natuurlijke ingrediënten. Het reinigt, voedt, versterkt en verzacht en zorgt voor de uitstraling van een gezonde teint. De keuze van de kruiden is afhankelijk of het om een normale, vette, droge, gevoelige of een gecombineerde huid gaat.
- Natuurlijke cosmetica
Kruiden lenen zich uitstekend om er natuurlijke cosmetica mee te bereiden aangepast aan het huidtype. Natuurlijke cosmetica op basis van kruiden en natuurlijke ingrediënten verhogen niet alleen uiterlijke aantrekkingskracht, maar hebben een genezende werking.
- Kruiden zorgen voor een gezond gebit
Kruiden leveren een bijdrage aan een gezond gebit en het voorkomen van een droge mond en uiterst geschikt voor mondspoelingen. Yoghurt, kwark en karnemelk zorgen voor een bescherming van het gebit en voor een goede mondhygiëne. Het kauwen op kruidenolie is een uitstekende methode voor een mooi en gezond gebit te krijgen. Het versterken van de nagels doen we eveneens met kruiden.
- Kruidendecoraties
Kruiden lenen zich uitstekend voor allerlei vormen van decoratie zoals een geurende krans op basis van salie, tijm of lavendel om de voordeur te versieren. Waarom niet een schaal vullen met korenbloemen, lavendel, rozen, Sint-Janskruid, zonnebloemen of andere kleurrijke kruiden. Om de geur te versterken volstaat het om de kruiden met enkele druppeltjes etherische olie te besprenkelen.
- Eetbare bloemen
Er zijn talrijke eetbare bloemen die zich uitstekend lenen om gerechten te versieren. Het volstaat om enkele kleine accenten te leggen.
- Reukverstuivers
Vul een reukstuiver met een aftreksel van verse of gedroogde aromatische kruiden zoals lavendel, anijs, basilicum, bieslook, bonenkruid, citroengras, citroenmelisse, dragon enz. Dit kan ook op basis van etherische oliën die uiteraard krachtig zijn en efficiënt werken.
- Kruidenzeep
Kruidenzeep biedt het grote voordeel dat ze, naast een aangename geur, voor de huid niet alleen een reinigende, maar vooral een versterkende en verzachtende werking heeft. Gewone chemische zeep heeft eerder een huidirriterende werking.
Een boeiende opleiding
Gedurende deze opleiding maakt u kennis met alle facetten van de kruiden, de kruidengeneeskunde en de aromatherapie. Het hoofdvak is Kruidenbereidingen en alle andere vakken zijn hiermee verbonden. De opleiding begint met het vak Kruidenkennis, een eerste stap die u zet in de fascinerende wereld van de kruiden. Veel aandacht gaat naar Plantkunde en het determineren van planten. U leert oefenen op verse kruiden in de klas of u trekt de natuur in. U leert op een aangename manier uw kennis verrijken. Kruiden zijn planten met geneeskrachtige inhoudsstoffen en het vak Inhoudsstoffen is volledig gericht op deze bijzondere kennis. Inhoudsstoffen hebben goed herkenbare eigenschappen van waaruit u de geneeskrachtige werking kunt afleiden. Ze hebben specifieke smaken en dat geldt ook voor de kleuren van de planten, die eveneens verwijzen naar hun inhoudsstoffen. Een Herborist denkt ecologisch want de kruiden maken deel uit van de natuur en vooral van het landschap. Door het milieu te herstellen, komen er meer kruiden bij. In het vak Kruidenfilosofie worden deze boeiende aspecten besproken.
Omdat er een verband is tussen kruiden en gezondheid maakt u ook kennis met het vak Anatomie, Fysiologie en Pathologie, maar altijd in functie van de kruiden. U maakt kennis met bijvoorbeeld de bouw en de werking van de maag, maar gelijktijdig komen de kruiden in aanmerking om de maag te versterken en maagklachten te genezen. U leert tijdens uw opleiding Kruidenadviezen formuleren en aanreiken. Aromaleer en Aromatherapie zijn twee bijzondere vakken omdat uit aromatische kruiden etherische olie wordt gedistilleerd. Ze zijn uitzonderlijk hoog geconcentreerd en staan bekend voor hun aangename geuren. Ze worden gebruikt om te verstuiven zodat een ruimte of een kamer een aangename en gezonde sfeer krijgt. De laatste jaren kent aromatherapie veel belangstelling en heeft een gunstige invloed op het gedrag, de gemoedstoestand en psychische en emotionele problemen. Tijdens het tweede jaar van de opleiding maakt u kennis met het vak Veldwerk. U trekt heel het land door op zoek naar biotopen met hun specifieke kruiden.
Vrijstellingen
Als u vanuit een vorige opleiding bepaalde vakken al hebt gehad, zoals plantkunde, de medische basisvakken, biologie enz. kunt u op basis van een eerder behaald diploma vrijstelling aanvragen.
Levenslang studeren
Van kruiden krijgt u nooit genoeg. Na deze opleiding kunt u zich specialiseren tot Meester Herborist, Begeleider van Kruidenwandelingen, Fytotherapeut of Aromatherapeut. Er is een open cursus ‘Dierenverzorging met kruiden’.
Bijkomende informatie
Alle praktische informatie, lesdagen, lesrooster, lesgeld enz. vindt u op de website www.europeseacademie.be. Inschrijving gebeurt online.