Fytotherapeut
Omdat kruiden doeltreffend werken
Fytotherapeut – Omdat kruiden doeltreffend werken
Eenjarige opleiding in Gent en Genk
Even voorstellen
De opleiding Fytotherapeut is compact en praktijkgericht. U maakt kennis met de wonderlijke wereld van de kruiden en zijn grote verscheidenheid aan toedieningsvormen. Het doel van deze opleiding is het toepassen van kruiden bij een groot aantal veel voorkomende klachten. Er is grote belangstelling voor kruiden en kruidenmiddelen omdat er geen bijwerkingen zijn als ze op de juiste wijze worden toegepast. U leert op een professionele wijze werken met kruiden vanuit hun genezende inhoudsstoffen, eigenschappen, werking en indicaties, maar er zijn ook mogelijke contra-indicaties. Bepaalde kruiden gebruikt men bijvoorbeeld niet bij zwangere vrouwen of bij een bepaalde aandoening. Fytotherapie of kruidengeneeskunde is ongetwijfeld de oudste geneeswijze en heeft zijn efficiëntie bewezen. De fytotherapie wordt sinds het begin van deze eeuw grondig bestudeerd en studies tonen aan dat kruiden doeltreffend werken. Er zijn op twintig jaar tijd wereldwijd meer dan 30.000 studies op de werking van kruiden uitgevoerd. Het wetenschappelijk onderzoek richt zich op de geneeskrachtige inhoudsstoffen en hun werking bij een groot aantal ziektebeelden. Om fytotherapie op een professionele en verantwoorde wijze toe te passen is het nodig dat u de kruiden en kruidenmiddelen op een correcte en hygiënisch verantwoorde wijze toepast. Deze opleiding biedt deze garantie.
Doelgroep
Deze gespecialiseerde opleiding is bedoeld voor iedereen die zich openstelt voor fytotherapie en cliënten behulpzaam wil zijn met deze zachte geneeswijze. Er is geen vooropleiding nodig. Het is een ideale opleiding voor Herboristen, Gezondheidstherapeuten en natuurgeneeskundige therapeuten, maar ook voor zorg- en hulpverleners omdat cliënten open staan voor het gebruik van kruiden als ondersteuning bij fysieke klachten, psychische stoornissen of emotionele aandoeningen. Een groot aantal kruiden heeft een gunstige invloed op de gemoedstoestand, stress, depressieve neigingen, burn-out, vermoeidheid en vele andere klachten die eigen zijn aan de digitale samenleving.
Preventie en zelfzorg
U leert met kruiden werken door ze toe te passen bij concrete ziektebeelden. Kruiden spelen een grote rol bij het voorkomen van ziekten, het ondersteunen en het verbeteren van de gezondheid en de gemoedstoestand. Fytotherapie is een ideale vorm van preventie en zelfzorg. Ieder mens beschikt over een zelfgenezend, een zelfreinigend en een zelfherstellend mechanisme. De Fytotherapeut ondersteunt deze drie belangrijke mechanismen zodat de cliënt zichzelf geneest. Kruiden spelen een belangrijke rol op het vlak van preventie. Het verband tussen kruiden, gezondheid, milieu en levenswijze is overduidelijk aanwezig. Tegenwoordig is haast iedereen zich ervan bewust dat de maatschappelijke druk te groot is geworden. Mensen geraken letterlijk in ademnood, voelen zich niet goed in hun vel zitten, worden aanhoudend overvallen door stress, vermoeidheid, spanningen en gebrek aan energie met uitputting als gevolg. Het vervuilde milieu, de hectische en prestatiegerichte samenleving en de vele andere prikkels bedreigen de gezondheid. Het grote probleem is dat mensen de kans niet meer krijgen om te recupereren. Bezig zijn met kruiden is een rustgevende bezigheid, is zich openstellen voor een betere en natuurlijke wereld en om alle zorgen even vergeten.
Leerprogramma
Het is een compact en uitgebalanceerd leerprogramma waarbij de vakken elkaar aanvullen. Duidelijke schema’s en goede digitale ondersteuning zorgen ervoor dat de kennis gemakkelijk wordt geassimileerd zodat studeren aangenaam verloopt. Kruiden hebben ook hun beperkingen. Er zijn nu eenmaal ernstige ziekten die een medische behandeling nodig hebben, maar de meeste van deze ziekten kunnen we met kruiden ondersteunen. Kruidengeneeskunde is een vorm van complementaire geneeskunde, d.w.z. aanvullend op de medische behandelingen.
Natuurgeneeskunde
Omdat kruidengeneeskunde deel uit maakt van de natuurgeneeskunde gaan we in op de natuurgeneeskundige basisprincipes zoals: ’Behandel de zieke in plaats van de ziekte’ d.w.z. behandel de cliënt in zijn totaliteit. Met rustgevende kruiden brengen we het verstoorde stress- en ontspanningsmechanisme terug in evenwicht, nemen we de negatieve invloeden weg zodat het zieke organisme zichzelf herstelt. In de natuurgeneeskunde zegt men: ‘genezen is ontgiften’. Er zijn talrijke kruiden met een ontgiftende en vochtafdrijvende werking die de uitscheidingsorganen activeren.
Farmacologie
Farmacologie is de leer van de geneesmiddelen en hun toedieningsvormen gericht op medicijnen en hun bijwerkingen. In deze opleiding gaat het om ‘Biofarmacologie’ of de leer van de natuurlijke middelen zoals kruiden, kruidenmiddelen, etherische oliën en andere biologische substanties. Een kruidenmiddel wordt ingenomen, de genezende stoffen worden via het bloedvatensysteem vervoerd naar het lichaamsvocht, ondergaat daar een binding waardoor de genezende stoffen langer in het lichaam blijven en voor een genezingsproces zorgen. De verwerkte inhoudsstoffen worden daarna afgevoerd. In dit vak volgt u de weg die een fytotherapeutisch middel in het lichaam aflegt.
Fytotherapie
Fytotherapie of kruidengeneeskunde is het toepassen van kruiden bij het behandelen van ziekten. U maakt kennis met een groot aanbod van kruiden en vooral de te gebruiken delen. Soms zijn dat de bloemen of de bloesems, blad met of zonder stengel, wortel, wortelstok, schors enz. Er zijn meerdere toedieningsvormen zoals een kruidenthee, tinctuur, maceraat, decoct, kruidenolie, zalf, crème, inhalatiemiddel, mondspoelmiddel enz. De etherische oliën worden afzonderlijk besproken in de opleiding Aromatherapeut. Veel aandacht gaat naar fytotherapeutische werkingsgebieden per stelsel. Kruiden worden inwendig gebruik, wat orale inname wordt genoemd of kent uitwendige toepassingen. Aan de hand van eenvoudige, maar doeltreffende schema’s leest u per kruid de werking af. Mierikswortel bijvoorbeeld heeft een genezende werking op het ademhalingsstelsel, het verteringsstelsel en de huid. Vanuit het werkschema ziet u meteen de werking van het kruid in deze gebieden. Tijdens uw opleiding maakt u kennis met de 120 meest gebruikte kruiden.
Fytotherapeutisch practicum
De kennis die u zich tijdens deze opleiding heeft eigen gemaakt, wordt in de praktijk omgezet. U leert vanuit diverse ziektebeelden werken aan de hand van casussen of praktijkvoorbeelden. Het is een compacte opleiding die zodanig georganiseerd is dat u op relatief korte tijd inzicht verwerft en kennis en ervaring opbouwt. Bovendien is het een boeiende opleiding en verlopen de lessen op een aangename manier. U gaat ontzettend veel aan deze opleiding hebben.
PRAKTISCHE GEGEVENS
Aantal deelnemers: beperkt tot 20 deelnemers.
Inschrijving: online, leslocatie vermelden.
Goede raad: schrijf u tijdig in, de belangstelling is groot.
Het cursusboek Fytotherapeutische werkingsgebieden werd geschreven door Jan Margodt en Jacques Berghmans. De auteurs hebben een rijke ervaring in de Fytotherapie en de Aromatherapie. Het cursusboek telt 222 pagina’s en is een echt werkdocument.