• Een ontsteking is een chronische aandoening die het lichaam van binnen aantast. Gezonde voeding, een natuurlijke levensstijl en een positieve instelling zorgen ervoor dat uw immuniteit wordt versterkt zodat de kans op een ontsteking gering is. Bovendien maakt u meer energie vrij en bent u beter beschermd tegen stress, winterkwalen, maar ook tegen diabetes, trombose en kanker. Ons lichaam beschikt over een zelfgenezend mechanisme dat zich inschakelt zodra er gevaar dreigt.

Immuniteit
De grote beschermer tegen allerlei ontstekingen is de immuniteit, ook weerstand genoemd. Het is een mechanisme dat in werking treedt zodra een pathogeen onze gezondheid bedreigt. Onze immuniteit is nauw verbonden met de darm, meer bepaalt met de darmflora of microbioom. Een gezonde voeding is darmvriendelijk en verhoogt de immuniteit. Er is een verband tussen de darm en de hersenen wat de darm-hersen as of de darm-brein connectie wordt genoemd. Dit wijst erop dat een positieve ingesteldheid, stressbestendigheid en onze emoties een belangrijke bijdrage leveren aan een goede darmwerking, een goede immuniteit en een goede gezondheid in het algemeen. Het agressief gedrag en de vele negatieve emoties van veel mensen komen voor een groot deel voort uit een slecht werkende of vervuilde darm. Voor een groot deel hebben we bijna alles in eigen hand en toch zien we dat de immuniteit bij veel mensen erg zwak is. Dat heeft te maken met onze genen, maar ook met onze eigen inbreng. Wie tijdens de winter nooit last heeft van winterkwalen beschikt over een voortreffelijke immuniteit.

Stoffen
In allerlei gezondheidsboeken en tijdschriften lezen we artikels die meteen een lijst van voedingsmiddelen publiceren van bepaalde stoffen bevatten die goed zijn om de immuniteit te versterken. Er is meer nodig dan alleen maar broccoli, ui of asperges eten. Ons voedingspatroon moet continu onze immuniteit ondersteunen door voor een goede vertering te zorgen zodat we weinig homotoxines vormen en dat we deze snel uit het lichaam verdrijven o.a. door een vlotte ontlasting. Wij herhalen de uitdrukking: bij iedere maaltijd hoort een ontlasting. We verlaten het idee dat we allerlei stoffen nodig hebben, omdat we behoefte hebben aan voedingsmiddelen die al deze stoffen in de beste omstandigheden leveren. Het maakt veel uit of we deze stoffen via een vers voedingsmiddel binnenkrijgen of door een voedingsproduct dat al maanden in een verpakking zit opgesloten. Het is een illusie om te geloven dat een voedingssupplement de ontbrekende stoffen uit de voeding kan aanvullen. De kwaliteit van ons voedsel wordt bepaald door zijn versheid. Alleen verse voedingsmiddelen leveren voldoende energie via ongerepte stoffen. Om de consument te waarschuwen voor de slechte kwaliteit van het moderne voedsel worden de begrippen ‘supermarktvoedsel’ en ‘ultra bewerkt voedsel’ steeds meer gebruikt. Nog nooit eerder werd voedsel zo kritisch bekeken als de laatste jaren. De essentie van de voeding is totaal verloren gegaan en dat weerspiegelt zich in een slechte volksgezondheid.

Vette vis
We kunnen niet achterhalen wie ooit het fabeltje bedacht heeft dat vette vis gezond is. Het is uit de lucht gegrepen en kent geen enkel wetenschappelijk bewijs. Toch wordt het steeds als een mantra in gezondheidsboeken en tijdschriften vermeld en aanbevolen. Laten we logisch denken: de zeeën zijn erg vervuild en vissen bevatten zware metalen, micro-plastics en andere chemicaliën. De gezondheidsraad beveelt aan dat het eten van vis beperkt blijft tot maximaal een maal per week. Vis bederft snel en verse vis kan men alleen aan zee verkrijgbaar. Er is een theorie die zegt dat omega-3-vetzuren gezond zouden zijn, hoewel daar geen bewijs voor is. Bovendien is er een overvloed aan plantaardig vet zonder cholesterol en van zeer goede kwaliteit in overvloed in de vorm van plantaardige oliën. Vis bevat dierlijk eiwit en vrij veel verzadigde vetzuren en grote hoeveelheden cholesterol. Er is nooit bewezen dat vette vis invloed heeft op de hersenen en het geheugen en zo het leervermogen verbetert.

Plantaardig voedsel
Wetenschappers tonen aan dat plantaardig voedsel alles levert wat we nodig hebben om gezond te blijven en om onze immuniteit te verhogen. We gaan ervan uit dat de meeste groenten zoals kool, asperges, ui, knoflook, spinazie, broccoli, aubergine en paprika een directe bijdrage leveren aan het versterken van de immuniteit. Dat geldt ook voor bosbessen, granaatappel, pruimen, zwarte bessen, kersen, appels, peren, druiven, sinaasappel, citroen, ananas enz. Plantaardige voedingsmiddelen zijn rijk aan ballaststoffen en hebben een gunstige invloed op de darmwerking. Ze nemen in de darm grote hoeveelheden vocht op en geven volume aan de darminhoud bij de vorming van de feces en zorgen voor een onberispelijke ontlasting. Ballaststoffen leveren op deze wijze een directe bijdrage aan een goede darmwerking, een opbouw van de darmflora en het versterken van de immuniteit. Het gebruik van yoghurt en kaas levert eveneens een bijdrage aan een goede darmwerking en opbouw van de darmflora. De meeste kaassoorten bevatten bacteriën die ook voorkomen in de darmflora. Plantaardige olie bevat meervoudige onverzadigde vetzuren en geen cholesterol en levert eveneens een gunstige bijdrage aan een goede darmwerking. Bij darmverstopping of constipatie helpt het om ’s avonds voor het slapen gaan een eetlepel olie waaraan een weinig citroensap is toegevoegd, op te drinken.

Last van gezonde voeding
Er zijn inderdaad mensen die gezonde voeding niet goed verdragen en snel reageren op ballaststofrijke voeding of voedsel waarin veel olie zit verwerkt. Ze hebben een gevoelige of prikkelbare darm. Uiteraard moet men dan bepaalde voedingsmiddelen vermijden zoals koolsoorten, peulvruchten, ui en knoflook, maar ook ballaststofrijke voedingsmiddelen zoals fruit en volle granen. Test zorgvuldig uit wat wel kan. De oorzaak kan een vervuilde of een zieke darm zijn. Een darmsanering of het weer gezond maken van de darm helpt, maar is een traag en langdurig proces. Een sapkuur in de lente of in de zomer helpt goed. Soms is vakkundige hulp nodig. Een slechtwerkende darm kan ook door stress veroorzaakt worden. Net zoals onze spieren zich bij stress opspannen, kunnen ook op de darm spanningen ontstaan. We kunnen alleen maar verteren in een ontspannen toestand. Als u onder stress staat, krijgt u geen hap binnen. Dit is te begrijpen omdat het verteringsstelsel gestuurd wordt door het parasympatisch zenuwstelsel, dat als functie heeft de werking van het verteringsstelsel af te remmen of te vertragen. We kunnen immers alleen in rusttoestand verteren en dat wordt vaak vergeten. Een snelle hap achter het computerscherm zal niet direct voor darmproblemen zorgen, maar vroeg of laat zullen er zich darmprobleem ontwikkelen. Een rustpauze na het eten is op iedere leeftijd van cruciaal belang, maar past helaas niet meer in de moderne levenswijze.

Vlozaad
Vlozaad is een uitstekend kruid bij darmproblemen en darmverstopping. Zoals de naam het laat horen, gebruiken we van dit kruid het zaad dat rijk is aan slijmstoffen, fytosterol, vette olie, triterpeen en andere genezende inhoudsstoffen. Dit kruid heeft een cholesterolverlagende werking, verdrijft darmgassen, werkt laxerend, remt ontstekingen af, helpt bij de stofwisseling en doet honger afnemen. Vlozaad wordt aanbevolen bij aderverkalking, te hoog cholesterol, acute en chronische darmverstopping, diverticulose, maagwandontsteking, prikkelhoest, leveraandoening, winderigheid, suikerziekte en overgewicht. Bij kinderen onder de twaalf jaar wordt het gebruik van vlozaad en vlozaadpreparaten niet aanbevolen. Bij darmproblemen, darmkrampen of een spastisch colon kan men een kruidenthee van vlozaad gebruiken, eventueel in combinatie met anijszaad, venkelzaad en karwijzaad in een mengeling van gelijke delen. Gebruik van dit mengsel gedroogde kruiden een koffielepeltje per kopje, overgieten met kokend water, 10 minuten laten trekken, zeef de kruiden eruit drink dit daarna op lichaamstemperatuur op. Voeg er geen honing aan toe om eventuele gisting te voorkomen.

Andere immuniserende kruiden
Er zijn talrijke kruiden die de immuniteit direct of indirect versterken. Ze zijn aan te bevelen naast een gezonde voeding en levenswijze. Deze kruiden kunnen we gebruiken als kruidenthee, tinctuur of als kruidenmiddel. We vermelden ze even zonder er verder op in te gaan.

  • Bijvoet: blad en wortels.
  • Brunel: het hele kruid.
  • Cistusroos: kruid en bloemen.
  • Gember: wortel.
  • Japanse duizendknoop: de hele plant.
  • Malrove: kruid boven de grond.
  • Mierikswortel: wortel.
  • Rozewortel: wortelstok.
  • Vlier: bloesem, bessen.
  • Zoethout: wortelstok.
  • Zonnehoed: bloemblaadjes, blad en wortel.

Curry vermindert het risico op diabetes
Curry is geen kruid, maar een samenstelling van meerdere kruiden en wordt gerekend tot de specerijen. De gele kleur in curry komt van kurkuma, wordt curcumine genoemd en vermindert het risico op diabetes. Het genezend effect wordt toegeschreven aan de ontstekingsremmende eigenschappen van curcumine die de bètacellen in de pancreas, die insuline vrijgeven, beschermen.

Gember, een kruid of specerij?
Kruiden zijn geneeskrachtige planten met specifieke geur- en smaakstoffen en hebben een genezende werking. Sommige kruiden worden in de keuken gebruikt om de smaak van gerechten en sauzen te versterken en worden keukenkruiden genoemd. Specerijen zijn krachtige smaakmakers die vooral in de Oosterse keuken worden gebruikt. Ze hebben als doel het voedsel tegen bederf te beschermen wegens het warme klimaat. Specerijen zijn niet altijd gezond omdat hun agressieve inhoudsstoffen het zenuwstelsel prikkelen en bovendien de smaakpapillen aantasten. De zachte, natuurlijke smaken worden erdoor onderdrukt. Van gember wordt de wortel gebruikt, deze bevordert de vertering en werkt pijnstillend. Hoewel de gemberwortel houtachtig is, laat ze zich gemakkelijk snijden. Van binnen is hij geel en het sap komt er snel uit. De geur is licht prikkelend, een beetje citroenachtig, maar vooral scherp. Gember wordt gebruikt zoals knoflook, dus erg matig. Gember bezit talrijke genezende eigenschappen, voorkomt trombose en beroerten en wordt gebruikt tegen misselijkheid, maar wordt afgeraden voor mensen met een gevoelige maag. Gember heeft eveneens een antivirale werking, het zijn de gingerolen die hiervoor verantwoordelijk zijn. Tijdens het koken van gember worden er zingerones gevormd, die zijn minder scherp en hebben een zoete smaak. Als men gember droogt, ontstaan er shogaolen en die zijn bijna drie keer zo scherp als de gingerolen. Daarom wordt aanbevolen om de wortel liever rauw te gebruiken of eventueel gekookt, maar zeker niet gedroogd. De prikkelende stof gingerol is nauw verwant aan capsaïcine in chilipepers en pipercine in peper. Niet iedereen kan goed tegen de scherpe en prikkelende stoffen die eigen zijn aan dit specerij. Onderzoekers tonen aan dat gember de immuniteit versterkt en de cel beschermt en kan helpen tegen het rhinovirus dat verantwoordelijk is voor verkoudheid. Gember is een kruid met genezende eigenschappen, maar behoort tot de groep van de specerijen die gemakkelijk de natuurlijke smaken van de voedingsmiddelen verkrachten. Ondanks enkele genezende eigenschappen is het aan te bevelen om er matig mee om te gaan.

Open cursussen en opleidingen
Heel het jaar door zijn er open cursussen of kan men aansluiten bij bepaalde korte opleidingen. Raadpleeg regelmatig de website www.europeseacademie.be
De Europese Academie voor natuurlijke gezondheidszorg is een vzw (Vereniging Zonder Winstoogmerk), vandaar dat al onze opleidingen en open cursussen worden aangeboden tegen kostprijs. De doelstelling is om mensen op te leiden om de boodschap van de natuurlijke gezondheidszorg uit te dragen.