- De lever is een zwijgzaam orgaan dat niet snel in opstand komt. Als er grenzen worden overschreden, zijn de gevolgen vaak ernstig zoals bij een leverontsteking of leverkanker. De belangrijkste taak van de lever is het lichaam ontgiften, maar heeft nog talrijke andere functies en speelt een belangrijke rol bij de vertering en de stofwisseling. Een goedwerkende lever is de beste garantie voor een onberispelijke gezondheid.
Het verteringsstelsel
De lever maakt deel uit van het verteringsstelsel en verwerkt het verteerd voedsel verder in functie van diverse processen zoals voor de productie van energie, voor het aanmaken van eiwitten, om de bloedsuikerspiegel op peil te houden, het aanmaken van vitaminen, het verwerken van de vetten, het aanmaken van cholesterol die nodig is voor de hersencellen enz. De lever zorgt dat ijzer een opneembare vorm aanneemt is en geleverd wordt aan het beenmerg voor de productie van nieuwe rode bloedcellen. In talrijke fysiologische processen speelt de lever een essentiële rol. Er is trouwens geen systeem of functie dat niet afhankelijk is van de lever. Onze immuniteit is er nauw bij betrokken, net als de exocriene als de endocriene klier en speelt een rol in het hormonaal systeem. De belangrijkste functie is het afbreken van giftige stoffen en om ze om te zetten in bruikbare stoffen. Als dat niet lukt zal de lever de gifstoffen zelf tijdelijk opslaan om ze te neutraliseren. De lever tracht elk gezondheidsprobleem op te lossen. Als essentieel onderdeel van het verteringsstelsel scheidt de lever gal af die in de galblaas wordt opgeslagen en die nodig is om vetten te verteren. Gal stimuleert ook de peristaltische beweging van de dunne en de dikke darm en voorkomt daardoor darmverstopping. Gal helpt om allergieën of reacties op overgevoeligheid voor voedsel in de darm te voorkomen en kan daardoor verteringsproblemen zoals gastritis, spastisch colon en prikkelbaar darmsyndroom voorkomen. Een moeilijke ontlasting leidt vaak tot aambeien. Bij al deze darmproblemen blijven de feces te lang in de darm wat aanleiding geeft tot de aangroei van ongewenste bacteriën. De bloedvaten zijn verbonden met de darm waardoor gifstoffen vrijkomen die door de lever worden ontgift. Gezien het supermarktvoedsel met zijn talrijke E-nummers van bedenkelijke kwaliteit is, gaan we ervan uit dat de lever zwaar belast wordt.
Vetten
De lever is nauw verbonden met de vertering, de stofwisseling van de vetten en de vorming van cholesterol. Er is goede en slechte cholesterol, de goede cholesterol wordt met HDL aangeduid en de slechte cholesterol met LDL. In de vakliteratuur worden ze lipoproteïnen genoemd. Een te hoog cholesterolgehalte wordt nog steeds beschouwd als de belangrijkste oorzaak van hart- en vaatziekten, doodsoorzaak n°1. Het is vooral de trage afvoer van cholesterol die de bloedvaten doet dichtslippen. Een gezonde lever is uitermate belangrijk voor de productie en de afvoer van de cholesterol. Het grote probleem is het gebruik van dierlijke vetten uit vlees en vis. Er heerst nog altijd een misverstand dat vette vis geen cholesterol zou bevatten, maar dat is wetenschappelijk onjuist. Alle dierlijke vetten bevatten cholesterol, alleen de plantaardige vetten zijn cholesterolvrij, zoals vetten uit noten, zaden, pitten, tafelolie, een oliesaus of mayonaise. Plantaardige vetten houden de lever gezond en leveren een bijdrage aan een goede gezondheid. Minder of geen vlees en vis eten zorgt voor een gezonde lever.
Stress
Stress is een beschermingsmechanisme tegen gevaren uit de directe omgeving. Het lichaam wordt in staat van paraatheid gebracht terwijl alle niet noodzakelijke functies tijdelijk worden uitgeschakeld om zoveel mogelijk energie te verzamelen. Na een stressaanval herstelt de energiebalans zich spontaan. Stress is op zich niet gevaarlijk, maar aanhoudende stress zorgt voor uitputting, verstoort de bloedsuikerspiegel en belast de lever. Na een stressaanval heeft het lichaam grote behoefte aan vitaminen van het B-complex om het belast zenuwstelsel te herstellen, maar ook aan natuurlijke suikers die hoofdzakelijk door fruit, bessen of honing worden geleverd of zetmeel dat zich via de lever in suiker omzet. Een onstabiele bloedsuikerspiegel en een tekort aan vitamine van het B-complex zorgen voor vermoeidheid. De lever is een onderdeel van ons immuunsysteem dat ons beschermt tegen infectieziekten. Er zijn speciale levercellen, die Kupffercellen worden genoemd, die helpen bij het neutraliseren van gifstoffen. Bij een verzwakte of zieke lever werken deze cellen niet of onvoldoende en dat heeft een negatieve invloed op onze immuniteit. Bovendien zakt het peil van de witte bloedcellen en antilichamen aanzienlijk. Het zijn juist de witte bloedcellen die vreemde indringers van buitenaf moeten bekampen.
Overgewicht
Overgewicht is vaak gerelateerd aan een niet goedwerkende lever. Als er te veel gifstoffen in het lichaam aanwezig zijn die de lever niet krijgt verwerkt, worden ze veiligheidshalve opgeslagen in reservevetten, m.a.w. het lichaam houdt dan te veel vet vast. Als dit onvoldoende is, zal het lichaam gifstoffen in oplossing houden door meer vocht vast te houden waardoor gifstoffen in een lagere concentratie komen Meer vocht betekent eveneens overgewicht. Deze gifstoffen worden homotoxines genoemd en door de lever geneutraliseerd. Vaak is de toevoer groter dan de ontgiftende capaciteit van de lever en dat zorgt voor een zware belasting. Een andere belangrijke oorzaak van overgewicht is een tekort aan natuurlijke suiker. Deze suiker is het voedsel voor de hersenen, het zenuwstelsel en de spieren. Als het lichaam een tekort heeft aan natuurlijke suikers, worden ze bijna altijd door onnatuurlijk zoet aangevuld. Toegevoegde suiker bevat geen vitaminen en mineralen en zorgt voor een tekort aan deze belangrijke hulpstoffen. Hierdoor ontstaat een sterke drang naar zoet die helaas door allerlei ongezonde zoete middelen wordt aangevuld en dat belast de lever extra en zorgt voor overgewicht.
Voeding
Om de lever weer gezond te maken, is het noodzakelijk om voeding die de lever belast tijdelijk of definitief uit te schakelen. Gezien de lever een onderdeel is van het verteringsstelsel, geeft u de voorkeur aan darmvriendelijke voeding. We hebben al aangetoond dat vlees, vis, dierlijke vetten en cholesterol de lever belasten. Een vegetarische voeding als kuur is ideaal om de lever te reinigen. Uiteraard zorgt een dagelijkse vegetarische of veganistische voeding voor een permanente reiniging en houdt de lever gezond. Gezonde vetten zoals tafelolie, een vinaigrette of mayonaise en voldoende ballaststoffen zorgen voor een onberispelijke darmwerking. Er is een nauw verband tussen een goedwerkende darm en een gezonde lever.
Afkooksel van prei
Een afdoende remedie om de lever te ontgiften is het drinken van een afkooksel van prei. Kook stukken prei in water zonder enige toevoeging en drink driemaal per dag een glas van dit preiwater gedurende een à drie weken. Schakel tijdens deze kuur voedsel uit dat de lever belast zoals vlees, vis, dierlijke vetten, gefrituurd voedsel en al wat op hoge temperatuur is gebakken. Vermijd voedingsproducten met E-nummers. Gebruik geen alcohol en vermijd toegevoegde suiker. Aalbes, artisjok, avocado, citroen, tarwekiemen en olijfolie hebben een herstellende werking op de lever.
Kruiden
Er zijn een aantal kruiden die een zieke lever kunnen ondersteunen. Alle kruiden die de darmwerking activeren en reinigen zijn aan te bevelen zoals sennablad of peul, vuilboomschors of een combinatie van gelijke delen fenegriek-, karwij en vlozaad. Bekende leverkruiden zijn artisjok-stengelblad, paardenbloem, mariadistel e.a. Al deze kruiden kunt u als infuus (kruidenthee) of als tinctuur (druppeltjes) gebruiken. Er zijn ook natuurlijke middelen op basis van kruiden verkrijgbaar die de lever reinigen zoals bepaalde kruidensiropen of andere middelen.
Gevoelsorgaan
De lever is een gevoelsorgaan, we kennen de uitdrukking ‘Wat ligt er op uw lever?’ Wie last heeft van zijn lever doet er goed aan om psychische stoornissen en emotionele problemen aan te pakken. Lichaam en geest vormen een eenheid en fysieke klachten hebben een negatieve invloed op ons gedrag en stemming, maar ook omgekeerd betekent een negatieve instelling een belasting voor de lever. Beweging heeft een gunstige invloed op de darmwerking, verhoogt de doorbloeding en voert homotoxines af en levert indirect een bijdrage aan het gezond houden van de lever.
Alcohol
Alcohol is de belangrijkste vijand van de lever, wees daarom matig met het gebruik van alcoholische dranken. Alcoholmisbruik is een van de belangrijkste oorzaken van leverbeschadiging, maar er zijn nog talrijke andere oorzaken zoals een slecht werkende darm, een te vetrijke voeding en vooral het gebruik van dierlijke vetten.
Opleiding Voedingsconsulten
Een eenjarige avondopleiding in Antwerpen, Gent en Maastricht en een dagopleiding in Genk (L) op donderdag. In deze opleiding maakt u kennis met alle aspecten van de voeding, maar vooral met de bijzondere aspecten zoals de juiste voedselkeuze, voedingsregels zoals het zuur-base evenwicht, de voedselcombinaties, het belang van vitaminen, mineralen, gezonde vetten en het belang van ballaststoffen. Het vak ‘Persoonlijkheidsanalyse’ staat centraal omdat de constitutie zoals de lichaamsbouw, maar ook de persoonlijkheid een grote rol spelen voor het soort voedsel en we wijze waarop men dat het best verteert. Er gaat extra veel aandacht naar het intakegesprek, het formuleren van voedingsadviezen en het aanreiken, het begeleiden, opvolgen en bijsturen van cliënten. Deze opleiding kan gevolgd worden door hen die als professionele hulpverlener werkzaam willen zijn, maar ook uit persoonlijke interesse om de voeding binnen het gezin te verbeteren.
Opleiding Natuurgeneeskundig Therapeut
In deze opleiding gaat veel belangstelling uit naar voeding en voedingstherapie, maar u leert ook een groot aantal natuurgeneeskundige therapieën toepassen. Het therapeutisch handelen staat centraal in deze dagopleiding in Genk (L). Een boeiende, praktijkgerichte opleiding.
Andere opleidingen
Herborist
Onze topopleiding in Antwerpen, Gent en Maastricht en een dagopleiding in Genk (L) op woensdag.
Api-therapeut
Therapeutisch werken met bijenproducten is doeltreffend, veelzijdig en eenvoudig. Honing, stuifmeel, propolis, koninginnegelei, was enz. zijn allemaal natuurlijke middelen. Honing is het beste voor wondverzorging, maar ook een uitstekend middel tegen stress, depressie, psychische stoornissen en emotionele problemen.
Fytotherapeut en Aromatherapeut
Een korte, maar doelgerichte opleiding in de Fytotherapie (kruidengeneeskunde) en de Aromatherapie. Avondopleiding in Gent en dagopleiding op zaterdag in Genk (L).
Psycho-aromatherapeut
Het behandelen van psychische stoornissen en emotionele problemen met etherische oliën. Werkt bijzonder efficiënt omdat etherische oliën via de neus en de reukhersenen doordringen tot het limbisch systeem, een dieperliggend deel van de hersenen waar onze emoties ontstaan en geuit worden. Dagopleiding in Genk (L) op zaterdag.
Voor alle informatie over opleidingen en open cursussen
www.europeseacademie.be