- De lever en de galblaas bevinden zich rechtsboven in de buikholte. Beide organen zijn met elkaar verbonden door afvoergangen of de zogenoemde galwegen die uitmonden in het eerste gedeelte van de dunne darm of de twaalfvingerige darm. Hoewel de lever en de galblaas bij een aantal dezelfde functies zijn betrokken, verschillende ze sterk van elkaar. Galstenen komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Hepatitis, galstenen, galblaasontsteking, geelzucht en galblaaskanker zijn veel voorkomende klachten.
Leververvetting
Leververvetting is een overmatige ophoping van een bepaald soort vet, triglyceride genoemd, in de levercellen. Komt vooral voor in het Westen o.a. door alcoholmisbruik, zwaar overgewicht, diabetes of bij een te veel aan dierlijke vetten en cholesterol. Soms is er sprake van erfelijke aanleg, bij langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen, het contact met giftige stoffen en bepaalde soort milieuvervuiling. De oorzaak is niet altijd duidelijk te verklaren. Leververvetting veroorzaakt meestal geen symptomen. In zeldzame gevallen kan dit leiden tot geelzucht, misselijkheid, braken, pijn en een gevoelige buik. Omdat de lever een belangrijk orgaan is, lijkt medisch onderzoek aangewezen om de ernst vast te stellen. Een goede raad, stel bij leverproblemen een medische interventie niet uit. Dit is belangrijk, zeker bij zelfbehandeling.
Levercirrose
Levercirrose is de vernietiging van normaal leverweefsel waardoor niet-functioneel littekenweefsel ontstaat rondom gedeelten met functioneel leverweefsel. Alcoholmisbruik is een veel voorkomende oorzaak, vooral grote hoeveelheden op te korte tijd. Stoppen met alcohol is absoluut noodzakelijk om ernstige leverbeschadiging te voorkomen. Ook niet gebruikers van alcohol kunnen aan levercirrose lijden. In ontwikkelingslanden kan ondervoeding, vooral door een gebrek aan eiwit, een oorzaak zijn. Tijdens zwangerschap kan levercirrose optreden, hoewel dit niet zo vaak voorkomt. Bij levercirrose voelt men zich zwak en ziek.
Geelzucht
Geelzucht is de gele verkleuring van de huid, het oogwit en een aantal slijmvliezen. De verkleuring wordt veroorzaakt door een te veel aan bilirubine in het bloed. Deze kleurstof ontstaat als bijproduct wanneer oude rode bloedlichaampjes worden afgebroken om het erin aanwezige ijzer voor de vorming van nieuwe te gebruiken. Normaal gezien zet de lever bilirubine om in stoffen die via de gal aan de darmen worden afgegeven en vervolgens worden afgescheiden. Daardoor heeft de ontlasting (feces) een bruine kleur. Bij geelzucht is dit mechanisme verstoord, waardoor de feces een lichte kleur kan hebben. De urine is dan donker omdat de nieren de overtollige bilirubine uitscheiden. Er zijn meerdere vormen van geelzucht. Bij geelzucht is het raadplegen van een arts noodzakelijk en worden meestal labo-onderzoeken uitgevoerd. De medische behandeling van geelzucht is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Meestal valt de eetlust weg en is het raadzaam om vaak kleinere maaltijden te gebruiken. Een vetarm voedingspatroon is in een acute fase noodzakelijk. Vlees, vis en dierlijk vet zal men vermijden wegens de verzadigde vetzuren en de cholesterol. Voorkeur gaat uit naar een plantaardig voedingspatroon, eventueel aangevuld met natuuryoghurt.
Galstenen
Galstenen zijn kleine, harde korreltjes die in de galblaas ontstaan, een zakvormig orgaan dat vlak onder de lever rechtsboven in de buikholte ligt. De meeste galstenen bestaan uit cholesterolkristallen, sommige uit galzouten die in de lever worden gevormd en in de galblaas opgeslagen. Het is niet duidelijk hoe ze ontstaan, maar het kan te maken hebben met een verstoorde balans tussen de stoffen waaruit gal wordt gemaakt. Te veel cholesterol in de galsappen wordt gezien als de belangrijkste oorzaak. Als een galsteen een kanaal blokkeert waardoor gal van galblaas naar de darm loopt, kan een galkoliek optreden. Dat gaat meestal gepaard met ernstige buikpijn, misselijkheid, braken, een opgeblazen gevoel, boeren, zweten en geelzucht. Galstenen kunnen ook een ontsteking van de galblaas veroorzaken. Te zware vrouwen van middelbare leeftijd hebben, volgens de medische literatuur, meestal last van galstenen. Meestal komt het niet tot een aanval. Vaak wordt bij aanhoudende of regelmatige klachten de galblaas operatief weggenomen. Bij het behandelen van galstenen zal men cholesterolvrij eten (veganistische voeding). Voldoende ballaststoffen in de voeding is belangrijk om de cholesterol naar beneden te krijgen. Overgewicht, maar ook roken is ongunstig bij galstenen. Vrouwen met galstenen wordt aangeraden om geen conceptiepil en oestrogeenvervangers te gebruiken.
Voeding
Het is raadzaam om de lever te reinigen en dat doen we met een afkooksel van prei. Kook stukken prei in water zonder enige toevoeging en drink driemaal per dag een glas van dit water, los van de maaltijd gedurende een à twee weken. Kan eventueel herhaald worden. Schakel belastende voeding voor de lever uit, zoals vlees, vis, harde kazen, peulvruchten, dierlijke vetten, gefrituurd voedsel en al wat op hoge temperatuur is gebakken. Vermijd voedingsproducten met veel E-nummers en geef de voorkeur aan zelfbereide verse voeding. Gebruik geen alcohol en vermijd toegevoegde suiker. Er zijn een aantal voedingsmiddelen waarvan onderzoek heeft aangetoond dat ze een gunstige invloed hebben op de lever en de gal. Artisjok, witlof, radijs en rammenas zijn uitstekende voedingsmiddelen bij gal- en leverproblemen, maar ook aalbes, citroen, grapefruit, watermeloen, postelein, selder, venkel, paranoten, tarwekiemen en olijfolie zijn aan te bevelen.
Kruiden
Er zijn kruiden die een gunstige invloed hebben op de galblaas, galleider en de lever. Ze kunnen gebruikt worden als infuus (kruidenthee), tinctuur of als kruidenmiddel. Omdat er een verband is tussen de lever en de dikke darm, zijn alle kruiden die de darmwerking activeren en reinigen aan te bevelen. Bij lever- en galklachten zijn dit artisjok-stengelblad, senna-blad, brandnetel-kruid, paardenbloem, pepermuntblad, kamillebloem, lindebloesem, kurkumawortelstok, Mariadistel, fenegriekzaad en vlo-zaad. Soms kan een rustgevend kruid een goede ondersteuning zijn zoals citroenmelisse of lavendel. Beide kruiden hebben een gunstige invloed op de vertering. Om de bloedcirculatie te activeren, wat gunstig is om homotoxines sneller uit te drijven, kan brandnetel, vlierbloesem, heermoes, tijm en lindebloesem worden aanbevolen. Ook al heeft men geen klachten, het is altijd raadzaam om eenmaal per jaar de lever te reinigen door zich te onthouden van voedsel dat de lever belast, gedurende een maand of langer geen alcohol te gebruiken, extra aandacht te besteden aan vers, rijp fruit, rauwe groenten in de vorm van een salade, voldoende te bewegen in de buitenlucht, bij voorkeur boslucht. Vermijd stress en vooral zorgen, want we kennen de uitdrukking: ‘Wat ligt erop uw lever?’ Een gezonde voeding, een natuurlijke levenswijze en een positieve instelling sluiten mooi op elkaar aan.
Planeetpijn
Een nieuw, maar veelzeggend begrip in een tijd van zware milieuvervuiling dat de auteurs Lara Schmelzeisen, Ybe Casteleyn en Jill Marchant in een handig boek hebben beschreven. Zowel van inhoud als van vormgeving mag het een origineel boek genoemd worden. De boodschap vinden we in de ondertitel ‘Troost en veerkracht bij natuurtrauma’. Dertigers zijn zich bewust dat ze een natuurtrauma geërfd hebben van hun ouders en grootouders die met hun onverantwoordelijk consumptiegedrag de planeet in gevaar hebben gebracht. Er is pijn, droefheid en verdriet, maar ook strijdlust en verzet. Het boek is opgebouwd rond drie delen. Deel 1 handelt over het natuurtrauma overleven, deel 2 gaat in op de wortels van het natuurtrauma terwijl deel 3 handelt over Natuurverlies koesteren. Een prachtig boek dat niemand mag missen die zich bewust inzet voor een beter milieu en een gezonde samenleving.
Titel: Herstellen van planeetpijn
Auteurs: Lara Schmelzeisen, Ybe Casteleyn en Jill Marchant
Uitgeverij: Samsara Uitgeverij (www.samsarabooks.com)
ISBN: 978 94 93301 917/NUR 777
Verkrijgbaar: via de boekhandel of bij de Uitgeverij
Griep
Nu de winter nadert, komt het griepseizoen weer aan. Griep is een zeer besmettelijke en veel voorkomende virusinfectie van de ademhalingswegen. Sinds de coronacrisis komen beide infectieziektes gemakkelijk samen of afwisselend in het najaar voor. Gezonde voeding en levenswijze vormen de beste preventie tegen griep. Het heeft geen zin om extra kruiden te gebruiken, gewoon gezond leven is voldoende. Als griep toch toeslaat, is het aan te raden om gedurende drie dagen in bed te blijven, niet te eten of zich te beperken tot vloeibaar voedsel, voldoende water te drinken, afwisselend met een kruideninfuus (kruidenthee). Veel mensen maken de fout om actief te blijven tot het niet meer kan. Vlierbloesem, tijm, heemst bloem met blad en lindebloesem, zijn belangrijke griepkruiden. Voeg aan de kruidenthee voldoende honing toe omwille van zijn ontsmettende en rustgevende werking.
Darm-hersen as
Een van de belangrijkste ontdekkingen van deze eeuw is de relatie tussen de darm en het brein. Daardoor wordt het belang van de voeding op ons mentaal, psychisch en emotioneel welzijn bevestigd. In onze samenleving komt ontzettend veel agressie voor, die voor een deel toe te schrijven is aan het massaal gebruik van supermarktvoedsel. Een vervuilde darm heeft een directe negatieve invloed op ons brein en dus ook op ons gedrag en gemoedstoestand. Politici en hulpverleners dringen aan op een verbetering binnen de samenleving met minder agressie en geweld. Om onze samenleving een stuk beter te maken, zal men meer aandacht moeten besteden aan gezonde voeding. Het is belangrijk dat men niet focust op één aspect, maar streeft naar een totale verbetering.
Apitherapie of de geneeskracht van bijenproducten
De Europese Academie organiseert in haar school in Antwerpen een uitzonderlijke opleiding in de Apitherapie of de genezende kracht van bijenproducten. Het is een van de oudste geneeswijzen met talrijke toepassingen, zowel in de natuurgeneeskundige praktijk als binnen het gezin. U maakt niet alleen kennis met een bijzondere therapie, maar eveneens met het fascinerende leven van de honingbij. Het is een praktijkgerichte opleiding waarin u talrijke recepten uitwerkt zoals propolistinctuur, ontsmettende zalf op basis van bijenproducten, lotion, lippenbalsem, handcrème enz. Deze opleiding wordt gegeven door Myriam Hofman, ze is Gezondheidstherapeut en imker. De lessen gaan door in onze school in Deurne-Antwerpen, op dinsdag van 19.15 tot 22.00 uur. De opleiding omvat 15 leseenheden (45 lesuren) en het lesgeld bedraagt 465 euro. Voor meer informatie: www.europeseacademie.be. Inschrijving is online.
Andere opleidingen
De meeste opleidingen starten begin oktober. In principe kan men tot 30 oktober nog instappen op voorwaarde dat er nog plaats is. De dagopleiding Herborist in Genk (L) start half november, daardoor is het mogelijk om nog in te schrijven. De opleiding Fytotherapeut en Aromatherapeut gaan ook dit jaar door als avondopleiding in Gent en op zaterdag in Genk (L). Informatie vindt u op www.europeseacademie.be