• Bijna iedereen heeft tegenwoordig kruiden of kruidenmiddelen in huis, maar ze worden niet altijd op de juiste wijze gebruikt en dan blijft het gehoopte resultaat uit. Inzicht en kennis over de fascinerende wereld van de kruiden is daarom belangrijk. De kruidengeneeskunde is de oudste geneeswijze. Als dieren zich niet goed voelen of ziek zijn, weten ze instinctief welk kruid ze op dat ogenblik nodig hebben. Kruiden zorgen niet alleen voor een betere gezondheid, ze brengen ons dichter bij de natuur en de natuurlijke gezondheidszorg.

Kloostergeneeskunde
De kennis van de kruiden werd in de middeleeuwen door monniken zorgvuldig in dikke boeken opgeschreven. Ze kenden de kruiden die in de vrije natuur nog weelderig groeiden en ze hadden een eigen kruidentuin. De kruiden werden gedroogd zodat men er heel het jaar over kon beschikken en om er allerlei natuurlijke middelen van te bereiden. Hildegard van Bingen was een Duitse kloosterzuster uit een adellijke familie met een bijzonder kennis over de kruiden en de natuurgeneeskunde. Ze wist kruidenkennis, gezondheid, spiritualiteit en religie met elkaar te verbinden. Karel de Grote, met residentie in Aken, verplichte de boeren dat ze in de omgeving van hun boerderij een groot aantal kruiden moesten laten groeien. Hij had een lijst opgesteld met 84 verschillende aan te bevelen kruiden. Tijdens de Renaissanceperiode, toen wetenschap meer aandacht kreeg, heeft België drie grote kruidenspecialisten gekend, namelijk Dodoens, Lobelius en Clusius. Ze hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de kruiden en hebben voor verschillende Europese koningshoven kruidentuinen ontworpen. Hun beroemde kruidenboeken waren eeuwenlang de meeste geraadpleegde werken.

Einde van een rijke traditie
Duizenden jaren was de mens aangewezen op het gebruik van kruiden, hoewel er ook gebruik werd gemaakt van allerlei zelfgemaakte medicijnen die op de markt door rondtrekkende kooplui werden verkocht. Een bekende zalf was op basis van kwik, maar dat is een giftig metaal zodat veel hopeloze patiënten daarmee een vroege dood hebben betaald. De benaming ‘kwakzalver’ is afgeleid van het woord ‘kwikzalf’ en wordt nog steeds gebruikt om foutieve beoefenaars van de geneeskunde aan te duiden. Tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw hoorde het gebruik van kruiden tot het dagelijkse leven. Daarna kwamen ze helemaal in de verdrukking door de opkomst van de farmacologie. Medicijnen werken snel en doelgericht, maar kennen een groot nadeel, de bijwerkingen. Vaak is men zieker van de bijwerking dan van de ziekte die men bestrijdt. Het massaal gebruik van medicijnen heeft de mens niet gezonder gemaakt, integendeel, het heeft een groot deel van de bevolking verzwakt. Het overmatig gebruik van allerlei vormen van antibiotica heeft de darmflora of het microbioom bij veel mensen vernietigd, terwijl juist een goedwerkende darm onze immuniteit bepaalt. De farmaceutische industrie heeft een mooi, maar onbetrouwbaar verhaal gebracht dat gezondheid uit een tabletje komt. Nu het kwaad is geschied, trekken de overheid en gezondheidsspecialisten aan de alarmbel. Er worden te veel en te lichtzinnig medicijnen geslikt, zegt men nu. Zelfs voor ziekten waarvan men weet dat ze spontaan genezen of door het enkele dagen rustiger aan te doen, slikt men nog steeds medicijnen. Bij een aantal ziekten is het gebruik ervan noodzakelijk en soms levensreddend, maar dat neemt niet weg dat het globale gebruik drastisch moet teruggedrongen worden.

Eigen verantwoordelijkheid
De mens moet eigen verantwoordelijkheid over zijn gezondheid leren dragen en beseffen dat een gezonde voeding, voldoende beweging, stress vermijden en een positieve instelling een directe en efficiënte invloed hebben op de gezondheid en dit voorkomt dat we ziek worden. We mogen in geen geval veralgemenen. De kwaliteit van onze gezondheid wordt voor een groot deel door onze genen bepaald. We erven 50% de genen van ons vader en 50% de genen van ons moeder. We erven zowel goede als minder goede eigenschappen. Er zijn mensen die vanaf hun geboorte al aanleg hebben of vatbaarheid zijn voor een bepaalde ziekte. Ieder mens bezit een zelfgenezend mechanisme dat ons lichaam activeert om te genezen en dat moeten we met natuurlijke remedies ondersteunen. Helaas is men zich daar niet van bewust. De machtige farmaceutische industrie heeft een onvoorstelbaar mooi verhaal gelanceerd; bij iedere ziekte slikt men een bijbehorend medicijn en verder hoeft men zelf niets te doen. Veel mensen leven in de illusie dat een medicijn alles oplost, terwijl alleen maar het symptoom wordt onderdrukt. Er zijn mensen die jaar in en jaar uit medicijnen slikken tegen hoofdpijn terwijl de oorzaak niets anders is dan spierspanningen in de nek of het schoudergebied. Met enkele spierontspanningsoefeningen verdwijnt de hoofdpijn.

Kruiden werken fantastisch
De farmaceutische industrie produceert een gamma van medicijnen dat op de markt wordt gebracht en door de overheid via de zorgverzekering wordt betaald. Het is een winstgevend systeem dat geen bijdrage levert aan de volksgezondheid, integendeel, men houdt de bevolking ziek en belet ieder eigen initiatief. Een groot deel van de bevolking is verslaafd aan medicijnen. Als de overheid een deel van dat geld zou spenderen aan gezondheidseducatie en voorlichting zouden er opvallend minder zieken zijn. De gezondheidszorg is een totaal achterhaald systeem en is dringend aan vernieuwing toe. Gezondheidszorg is helaas ziektezorg geworden en daar moeten we vanaf. Het gebruik van kruiden kan het gebruik van medicijnen drastisch terugdringen, maar dat kan alleen binnen een goede omkadering. Kruiden werken fantastisch als we gelijktijdig onze voeding- en levenswijze aanpassen. Kruiden kunnen geen medicijnen vervangen. Een kruid is een plant die de mogelijkheid heeft om licht op te vangen en via het proces van de fotosynthese lichtenergie om te zetten in geneeskrachtige inhoudsstoffen. Een plant bevat, in tegenstelling tot een medicijn, tientallen tot een honderdtal genezende inhoudsstoffen die samen een synergie vormen, d.w.z. dat ze elkaars werking ondersteunen. Een kruid werkt niet op één orgaan of ziektebeeld maar activeert het hele lichaam. Rustgevende kruiden werken op het parasympatische zenuwstelsel waardoor alle organen en processen trager verlopen zoals het hoort. Als we in een passieve toestand terecht komen, kiezen we voor kruiden die invloed hebben op het sympathisch zenuwstelsel waardoor blokkades worden opgeheven en bepaalde functies geactiveerd worden. Kruiden weten precies was ze moeten doen, ze kunnen weefsel samentrekken of uitzetten, ontstekingen afremmen door de immuniteit te verbeteren, een te trage maagwerking activeren of een onrustige maag tot rust brengen. Ieder kruid heeft een genetisch programma dat precies weet hoe bepaalde inhoudsstoffen reageren op ziektebeelden. De subtiele, maar ook geraffineerde en ingenieuze werking van de kruiden is te lang onderschat geweest. De talrijke internationale onderzoeken aan beroemde universiteiten hebben de werking in kaart gebracht. Door hun globale werking werken kruiden trager dan een medicijn en zijn ze bij ernstige en bedreigende ziekten minder geschikt. In dat geval hebben kruiden wel een aanvullende of ondersteunende taak. Kruiden kunnen goed met het gebruik van medicijnen gecombineerd worden, behalve als er een contra-indicatie is. We kunnen met kruiden niet alle ziekten genezen, maar meestal wel ondersteunen. Bij het noodzakelijk gebruik van medicijnen zorgen kruiden ervoor dat de afvalstoffen sneller het lichaam verlaten en dat de bijwerkingen daardoor beperkt blijven. Bovendien heeft een kruid een positieve invloed op het ziektebeeld.

Toedieningsvormen
De meest eenvoudige toedieningsvorm is een kruidenthee (infuus). Gebruik een koffielepeltje gedroogde kruiden per kopje, overgieten met kokend water en 10 minuten laten trekken, de kruiden verwijderen en opdrinken. Het voordeel van een infuus is dat de genezende inhoudsstoffen verspreid zijn in een relatief grote hoeveelheid water die zich via het maagdarmkanaal door heel het lichaam verspreid. Bij een tinctuur worden de kruiden gedurende een lange periode in een mengsel van water en alcohol getrokken zodat er nog andere genezende stoffen vrijkomen. Het gebruik van tinctuur is vrij eenvoudig en wordt ook steeds meer toegepast. Het slikken van een kruidentablet gaat altijd samen met het drinken van wat water zodat er in de maag een oplossing plaatsvindt. Er zijn nog talrijke andere toedieningsvormen.

Aromatherapie
Het gebruik van etherische oliën of Aromatherapie is sinds enkele jaren in een stroomversnelling terecht gekomen. Een etherische olie is bijzonder sterk geconcentreerd, één druppel etherische olie werkt even krachtig als 30 druppels tinctuur of 1 kopje kruidenthee. Etherische olie wordt rechtstreeks opgenomen door de hersenen, meer bepaald door het limbisch systeem. Dit is een dieperliggend deel van de hersenen waar onze emoties worden gevormd en geuit. Aromatherapie wordt ingezet bij het behandelen van fysieke klachten, maar ook bij psychische stoornissen en emotionele problemen. Daarom spreekt men terecht van Psycho-aromatherapie, een specialisatie binnen de aromatherapie.

Opleidingen
De Europese Academie voor natuurlijke gezondheidszorg is een vzw (Vereniging zonder Winstbejag) en heeft als doel mensen op te leiden om de boodschap van de natuurlijke gezondheidszorg uit te dragen. We bieden opleidingen tegen kostprijs aan omdat we kunnen rekenen op medewerkers die zich engageren om deze mooie boodschap uit te dragen. We doen dit al 37 jaar en ons succes ligt verscholen in deze idealistische aanpak. We bieden diverse opleidingen aan zoals Natuurgeneeskundig Therapeut, Voedingsconsulent, Fytotherapeut, Aromatherapeut, Psycho-aromatherapeut, Acetotherapeut en vooral Herborist, onze topopleiding en we starten in Antwerpen met een complete opleiding ‘Biologische dierenverzorging’ omdat daar veel behoefte aan is. Voor meer informatie komt u terecht op de website www.europeseacademie.be of u kunt even langskomen op onze open deurdagen.

Duurzaamheid
‘Duurzame concept store‘ Blaboom in Genk mag het woord ‘duurzaam’ volgens de FOD Economie niet meer gebruiken. ’We willen de mensen sensibiliseren, maar worden de mond gesnoerd door de overheid.’ zegt Kim Smeets, die wasbare luiers en zero wasproducten verkoopt. ‘We mogen de termen duurzaam, milieuvriendelijk, beter voor het milieu, groen … niet meer gebruiken van de FOD Economie, zucht Kim Smeets van Blaboom, een webshop voor jongere gezinnen, die inzet op duurzame en gezonde producten zoals wasbare billendoekjes, tot houten speelgoed, glazen papflessen zonder chemicaliën en zero was- en verzorgingsproducten. Kim Smeets zegt: ‘Al tien jaar lang ben ik bezig om elk product te screenen of het wel goed genoeg is. Het is frustrerend om te zien hoeveel er op de websites als Alibaba of Temu wordt verkocht. In België snoeren ze de kleine spelers liever de mond.’ Dit is de omgekeerde wereld, dit is een schande.

Perenbomen tegen de klimaatopwarming
Onderzoekers van de UHasselt hebben klimaatkoepels in Maasmechelen gebouwd waarin het klimaat van 2040 wordt nagebootst om de gevolgen vast te kunnen stellen. Men heeft sterk het vermoeden dat de perenboom weleens de redder van het milieu zou kunnen zijn. Er wordt ook onderzocht welke invloed er is op de smaak. Het is een boeiend onderzoek dat wel eens kan aantonen dat we meer fruit moeten gaan eten om het milieu te redden.

Open deurdagen
Wenst u kennis te maken met het rijke aanbod aan opleidingen en cursussen aan onze vier scholen, Antwerpen, Gent, Genk en Maastricht, kom dan eens naar onze open deurdagen. Daar maakt u kennis met alle aspecten van de opleidingen, u kunt er vragen stellen en cursusboeken inkijken. Zie voor de data van de open deurdagen: www.europseacademie.be