- Ondanks een druilige zomer en al trekken we soms een dikke trui aan, op wereldvlak is het nog nooit zo warm geweest. Sterker nog, al twaalf maanden op rij wordt de drempel van 1,5° C opwarming bereikt en overschreden en dat is zorgwekkend. Juni was de warmste maand ooit in Europa.
Het wordt steeds warmer
De gemiddelde Europese temperatuur van de maand juni lag 1,57° C boven het gemiddelde van de periode tussen 1991 en 2020 en wordt vergeleken met de referentieperiode 1850-1900 toen de industriële vervuiling nauwelijks invloed had op het klimaat. De maand juni was wereldwijd de warmste maand die men ooit heeft kunnen meten. Uiteraard zijn klimatologisch omstandigheden wisselvallig en beïnvloedbaar. Er zijn altijd al periodes geweest met een hoge temperatuur, maar dat waren uitzonderingen. Wat we nu zien is een tendens, een herhaling van jaar na jaar en dat is verontrustend. Volgens de wetenschappers van de Copernicus Climate Change Service, de aardobservatie van de Europese Unie, is het al de twaalfde maand op rij waarin de drempel van 1,5° C opwarming van de aarde werd bereikt of overschreden. Hun analyse is gebaseerd op ontzettend veel metingen van satellieten, schepen, vliegtuigen en weersstations over heel de wereld. Op Internationale klimaatconferenties is men overtuigd dat de mens het onder 1,5° C kan houden door zijn levenswijze aan te passen. Veel mensen maken zich hierover weinig zorgen omdat ze in huis airconditioning hebben, maar ze vergeten dat dergelijke toestellen elektriciteit verbruiken en daardoor een bijdrage leveren aan de opwarming van de aarde.
Zorgelijk
Wetenschappers vinden de huidige situatie zorgelijk. De temperaturen die ze nu meten, zijn een voorsmaakje van hoe de toekomst er zal uitzien als het klimaat anderhalve graad is opgewarmd. Het gaat, volgens deze onderzoekers angstwekkend snel. Ze stellen vast dat op het einde van deze eeuw er een opwarming van drie graden zal zijn. Voor de kinderen die nu of in de nabije toekomst geboren worden, ziet het er niet goed uit. Er zullen zich ernstige klimaatrampen voordoen, waarvan we ons de gevolgen moeilijk kunnen voorstellen. Men denkt dan aan langdurige periodes van ernstige droogte, hittegolven en een stijging van de zeespiegel met afwisselende periodes van regen en overstromingen. Nu al kennen we een vrij onstabiel weer met extremen. Zuid-Europa wordt jaar na jaar getroffen door hittegolven en bosbranden. Vakantieoorden in het Zuiden worden door sommige toeristen nu al vermeden omwille van een té hoge temperatuur, maar ook daar zien we nu al catastrofale overstromingen waarbij wegen of een deel van het landschap wordt weggespoeld.
Oplossingen
Er zijn technische mogelijkheden zoals nog meer windmolens, zonnepanelen, elektrische auto’s enz. zodat het klimaat minder belast wordt. Er wordt ook gedacht aan nieuwe bouwsystemen waarbij de warmte zoveel mogelijk wordt buitengehouden. Door de strenge winters uit het verleden ging te veel aandacht naar thermische isolatie en werd geen of te weinig rekening gehouden met noodzakelijke ventilatie. De meeste huizen zijn potdicht en houden te veel warmte vast. Ventilatie is meer dan ooit nodig om een woonhuis leefbaar te houden. Klapramen en verluchtingsroosters zorgen voor een permanente verluchting. Onze samenleving staat voor grote uitdagingen om de klimaattransmissie door te voeren.
Gezondheid
Het menselijk lichaam heeft een eigen warmtehuishouding die bestaat uit een kerntemperatuur en een omgevingstemperatuur. De kerntemperatuur in het menselijk lichaam ligt rond de 35° C en neemt af in de handen en voeten. De omgevingstemperatuur kan variëren van onder de nul graden tot 35° C en soms hoger. Als de omgevingstemperatuur hoger ligt dan de lichaamstemperatuur kan het lichaam moeilijk afkoelen. Ons eigen warmteregulatiesysteem helpt ons daarbij o.a. door te zweten bij te veel warmte of rillen als we het koud hebben. Door opwarming van de aarde komt het thermoregulatiesysteem onder druk te staan en lopen we het risico op uitdroging. Dit systeem wordt geregeld door de hersenen, het bloedvatenstelsel en de waterhuishouding. Voldoende drinken is niet de enige oplossing, we hebben extra behoefte aan waterrijk voedsel met voldoenden mineralen en vitaminen. Vooral een goede natrium/kalium verhouding is doorslaggevend, natrium (zout) houdt vocht vast en kalium helpt het uitscheiden. Bij een te hoge buitentemperatuur hebben we meer behoefte aan waterrijk voedsel zoals fruit, bessen, watervruchten, maar ook aan rauwe groenten in de vorm van salades. In het warme zuiden is het gebruikelijk dat mensen in de zomer zoutwater drinken om uitdroging te voorkomen. Trouwens, uitdroging is in het zuiden een belangrijke doodsoorzaak bij ouderen. Ouder worden is trouwens een uitdrogingproces. De opwarming van de aarde zorgt voor nieuwe gezondheidsproblemen. Het lichaam is niet in staat om zich op korte termijn fysiologisch aan te passen en komt daardoor in de problemen.
Voeding
Universiteiten, onderzoeksinstellingen en land- en tuinbouworganisaties zijn volop bezig om gewassen aan te passen om de opwarming van de aarde een stapje voor te zijn. Het is een gigantische uitdaging om het wereldvoedselproblemen beheersbaar te houden. Het milieu kan alleen gered worden door de vleesconsumptie drastisch af te remmen, door een milieubelasting op vlees en vleesproducten te heffen en door een goede voorlichting te geven over gezonde voeding met minder of geen dierlijk eiwit. De overheid zal de landbouwsector en de voedingsindustrie moeten voorbereiden op de dringende en noodzakelijke overschakeling op een milieuvriendelijke landbouw en voedingswijze.
Psychische problemen
Deze fysieke belasting en aanpassing hebben ook weerslag op psychisch en emotioneel vlak. Bij een te hoge buitentemperatuur is het moeilijker om mentaal actief te zijn. Een te warme omgeving zorgt voor oververhitting waarbij men zich niet prettig voelt, prikkelbaar wordt en gemakkelijk last krijgt van een agressief gedrag. Tijdens een te warme zomer zoeken mensen vaak afkoeling op om normaal te kunnen functioneren. Mensen in het Zuiden zijn genetisch beter bestand tegen hoge temperaturen, maar ze hebben er ook last van. Uiteraard zal men er alles aandoen om technische hulpmiddelen zoals ventilatoren en airconditioning in te schakelen, maar die hebben onvoldoende invloed op de gemoedgesteldheid. ‘Psychologen verzuipen in het werk’ stond onlangs in de krant te lezen als gevolg van een té sterke toename van hulpzoekenden. Een groepspraktijk zag haar cliënteel van 500 naar 2.000 stijgen. Dat heeft niet alleen te maken met de klimaatstijging, maar vooral met de digitalisering waardoor de samenleving anoniem is geworden. Een verstoord en versneld levensritme zorgt ervoor dat we in een verhoogde snelheid leven, permanent onder druk staan terwijl er geen ruimte en tijd meer is voor echte menselijke aspecten. Het gebrek aan perspectief en zekerheid zorgt voor existentiële angsten binnen een prestatiegerichte samenleving.
Milieuproblemen oplossen
Een probleem oplossen doet men door het te accepteren. Veel mensen zijn zich niet bewust dat er een milieuprobleem is, ze zijn onverschillig of denken dat de overheid het moet oplossen, nochtans is de mens de belangrijkste oorzaak van de milieuvervuiling. Nauwelijks een eeuw ongeremd en onverantwoord consumptiegedrag heeft voor de huidige problematiek gezorgd. Als we het milieu willen redden, moeten we anders gaan denken en handelen en ons voeding- en leefpatroon aanpassen. Een dringende mentaliteitsverandering moet door de overheid, de politieke partijen, de milieuorganisaties, het onderwijs, kortom door heel de samenleving gestimuleerd worden om dringend tot de naleving van de al eerder vastgelegde milieunormen te komen. We mogen het milieu niet blijven opofferen aan de wereldeconomie, want de mens is de grote verliezer omdat onze gezondheid, voedsel en toekomst in gevaar zijn. Willen we onszelf redden, dan moeten we het milieu redden.
‘Miljoenen mensen wachten op een betere wereld, een wereld met een menselijk gelaat, een warm kloppend hart en een schoon milieu. De natuur heeft de mens niet nodig, maar de mens wel de natuur. De oorzaak van het milieuprobleem ligt in de vervuilende levenswijze van de mens en zolang daar niet wordt ingegrepen, zal er geen oplossing komen.’
Jan Dries: Uit zijn boek ‘Milieu anders bekeken’ uit 1991
Psycho-aromatherapie
Veel mensen kunnen het leven, hun gezin of job nog moeilijk aan, ze kampen met allerlei psychische en emotionele problemen, lijden aan angst, onzekerheid, vinden geen innerlijke rust en worden geplaagd met een permanent gevoel van onzekerheid. Volgens psychotherapeuten wachten de mensen te lang eer ze professionele hulp gaan zoeken. Hun raad is unaniem, laat het zover niet komen. De Europese Academie organiseert een cursus die voor iedereen toegankelijk is rond psycho-aromatherapie. Etherische olie is vluchtig en dringt direct door tot in de hersenen, maar meer bepaald in het limbisch systeem, een dieperliggend deel waar onze emoties worden gevormd en geuit. Aromatherapie heeft te lang in de schaduw gestaan, maar wordt nu wereldwijd beschouwd als de therapie van de toekomst. Uiteraard wordt de aromatherapie in een ruimere omkadering geplaatst zoals stressbeheersing, positieve ingesteldheid en het gebruik van de juiste voeding. Een aanbevolen opleiding voor mensen die zichzelf willen wapenen tegen al de bedreigingen uit onze digitale samenleving, maar ook voor hen die anderen professioneel willen begeleiden. Deze opleiding gaat door in Genk (L). Voor meer informatie: zie www.europeseacademie.be
Gif in uw voeding
Dit is de titel van het onlangs verschenen boek van Jan Dries over het gevaar van de E-nummers. Op enkele uitzonderingen na zoals rode biet of citroenzuur, hebben E-nummers wel degelijk bijwerkingen. Op het etiket van voedingsproducten, van koekjes tot afbakbroodjes, van pudding tot gepelde garnaaltjes, ziet u E-nummers staan. Niet minder dan 385 verschillende E-nummers komen in onze voeding terecht. Maar wat zijn E-nummers, en waarom worden ze gebruikt? De ‘E’ verwijst naar Europa, en de nummers staan voor een additief. Dat is bijna altijd een chemische die wordt toegevoegd, zodat het product langer houdbaar is, niet verkleurt, of het vervangt de smaak of geur die verloren gaat tijdens het productieproces. De hoeveelheid E-nummers die een doorsnee consument per jaar binnenkrijgt, is aanzienlijk. Deze chemische stoffen werken op elkaar in en belasten onze organen en dus ook onze gezondheid. Jan Dries opent uw ogen en houdt tegelijk een pleidooi van echte natuurlijke voeding die een hele dag energie levert.
Titel: Gif in uw voeding
Auteur: Jan Dries
Prijs: 22,90 euro
Verkrijgbaar: in de boekhandel of te bestellen bij de uitgever.
Uitgever: www.sterckendevreese.nl.
Gezond en fit met kruiden
Onder deze titel wordt het bekende en erg gewaarde kruidenboek van Jan Dries opnieuw uitgegeven en zal vanaf half september ter beschikking zijn. Dit boek bevat 100 kruidenmonografieën, 270 ziektebeelden en 240 kruidenrecepten, telt 276 pagina en kost 27,90 euro. Het boek ‘Altijd moe’ en ‘Genezen met voeding’ is eveneens opnieuw verschenen. Voor meer informatie: www.sterckendevreese.nl
Opleidingen en cursussen
Vanaf oktober beginnen de opleidingen Herborist, Natuurgeneeskundig therapeut, Voedingsconsulent, Fytotherapeut, Aromatherapeut, Psycho-aromatherapeut, Apitherapeut, Biologische dierenverzorger en het ruime aanbod aan open cursussen. Het volgen van een opleiding of een open cursus wordt als een vorm van ontspanning ervaren. Samen in een klas met cursisten met dezelfde interesse en overtuiging, even alle zorgen vergeten en u laten meedrijven op de golven van kennis en verruimde inzichten, dit is een heerlijke ervaring. U vindt alle informatie op: www.europeseacademie.be