• De consument blijft er niet bij stilstaan dat in voedingsproducten 385 verschillende E-nummers worden gebruikt die op enkele uitzonderingen na flinke bijwerkingen kennen en onze gezondheid belasten. Een eenvoudige aardappelsalade bevat 70% aardappelen en verder koolzaadolie, water, zilveruien, invert siroop, bieslook, mosterd, azijn, eigeel, gemodificeerd zetmeel, zout, sjalot, peterselie, witte peper, suiker en zeven verschillende E-nummers. Voedingsdeskundigen beweren dat 80% van het voedsel uit de supermarkt ongezond is.

Onwetendheid
Het zal allemaal niet zo erg zijn, wordt er gezegd want er zijn EU-regels waar voedingsfabrikanten zich aan moeten houden. Als we om ons heen kijken en merken dat steeds meer mensen kanker krijgen en twintigers al aan darmkanker lijden, jonge volwassenen hun job, gezin of het leven niet meer aankunnen, dan gaat er wel degelijk iets fout in onze samenleving. We beweren niet dat alle ellende veroorzaakt wordt door het massaal gebruik van E-nummers, maar als wetenschappers aantonen dat bepaalde E-nummers het risico op kanker, ADHD, de ziekte van Alzheimer, suikerziekte en nog vele andere ziekten verhogen, dan is de relatie met E-nummers niet ver weg. Van de toegevoegde kleurstoffen in voeding weet men dat ze risicovol zijn, maar het gemis aan de natuurlijke kleurstoffen in de voedingsmiddelen is een veel groter probleem. Deze natuurlijke kleurstoffen hebben een genezende werking en die kan men niet door E-nummers vervangen. We zien een sterke verschuiving van verse voedingsmiddelen naar voedingsproducten en waarin E-nummers onmisbaar zijn. Tijdens de industriële productie wordt de structuur verkleind, ontstaat er een sterke oxidatie door inwerking van zuurstof waarbij voedingsstoffen worden vernietigd. Om deze nadelen te beperken en het voedingsproduct nog aantrekkelijk te laten uitzien, wordt er gebruik gemaakt van voedingsadditieven. Kersen in een bokaaltje zien er even rood uit alsof ze gisteren van de boom zijn geplukt terwijl ze al 12 tot 24 maanden oud zijn. Er is niet alleen de belasting van de E-nummers als scheikundige stof, er is ook het verlies van vitale stoffen.

Ballaststoffen
Voedingsproducten hebben door de mechanische bereidingen een te zachte structuur en bevatten geen of zeer weinig ballaststoffen. Men kan er niet op kauwen en met speeksel vermengen zodat de voedselbrok meteen wordt doorgeslikt. Er is daardoor geen voorvertering van het zetmeel die normaliter in de mond plaatsvindt. Het ontbreken aan ballaststoffen is niet alleen nadelig voor de vertering, maar zorgt voor een slechte darmwerking en voor een gebrekkige opbouw van de darmflora (microbioom). Dat zorgt niet alleen voor darmgassen en een opgezette buik, maar vooral voor een verlaging van de immuniteit. Zoals we al vaker hebben aangetoond, is er een directe verbinding tussen de darm en de hersenen, wat de darm-hersen as wordt genoemd. Vervuilde en slechtwerkende darmen vormen grote hoeveelheden lichaamseigen gifstoffen of homotoxines. Ze hebben een directe invloed op het gedrag en het ontstaan van psychische stoornissen en emotionele problemen. De toenemende agressie in de samenleving is voor een deel gerelateerd aan een vervuilde darm. Mensen klagen dat ze moe en uitgeput zijn, stressgevoelig of aan een depressie lijden. Het slikken van medicijnen zorgt voor een kortstondige verlichting, maar is niets meer dan een schijngenezing. Onderzoek toont aan dat E-nummers de gezondheid belasten, maar men houdt geen rekening met de gevolgen van de combinaties. Er zitten vaak 10 tot 15 verschillende E-nummers in één voedingsproduct terwijl mensen tijdens één maaltijd meerdere voedingsproducten gebruiken. De hoeveelheid E-nummers die men op één jaar binnenkrijgt is onvoorstelbaar en de verscheidenheid aan diverse E-nummers is ongezien groot. Het kost grote hoeveelheden energie om al dit spul uit te scheiden of via de lever te neutraliseren.

Gif in uw voeding
Het onlangs verschenen boek ‘Gif in uw voeding’ door Jan Dries geeft overduidelijk een beeld over wat er allemaal aan het voedsel wordt toegevoegd. Er zijn 385 E-nummers toegestaan, in bepaalde landen heeft men er een aantal uit de handel genomen. Op enkele uitzonderingen na zoals rode bietensap of citroenzuur hebben ze allemaal bijwerkingen. Men wordt er niet meteen ziek van, maar zij verhogen het risico op ziektes, zeker als men een minder goede gezondheid heeft. Het is jammer dat kinderen al op jonge leeftijd zoveel E-nummers binnenkrijgen wat niet bevorderend is voor hun gedrag en hun weerstand die geleidelijk aan verzwakt zonder dat men dat merkt. Veel jongeren kampen met gezondheidsproblemen, zijn extreem stressgevoelig, lijden aan allergie, depressie en ook ernstige klachten zoals darmproblemen en kanker. Vroeger werd kanker omschreven als een ouderdomsziekte, maar nu kan iedereen op gelijk welke leeftijd kanker krijgen.

Titel: Gif in uw voeding
Auteur: Jan Dries
Aantal pagina’s: 173
Uitgever: Sterck & De Vreese
Prijs: 22,90 eur
Verkrijgbaar: Boekhandel
Te bestellen: www.sterckendevreese.nl

E-nummers en ziektes
Er zijn 46 E-nummers waarvan wetenschappers hebben aangetoond dat ze astma uitlokken of verergeren, 55 E-nummers die de darmwerking afremmen, 29 E-nummers die diarree uitlokken, 40 E-nummers die voor overgewicht zorgen, zeker als men daar aanleg voor heeft, 24 E-nummers die in verband worden gebracht met uitlokken van suikerziekte, 31 E-nummers die in verband worden gebracht met de ziekte van Parkinson en 32 E-nummers die het risico op de ziekte van Alzheimer verhogen. Er zijn 36 E-nummers die een aanval van ADHD uitlokken, terwijl dit nergens op het etiket vermeld staat. Indien de ouders van ADHD-kinderen goed zouden voorgelicht worden, zou men veel ellende kunnen voorkomen. Er zijn 23 E-nummers die in verband worden gebracht met depressiviteit. Voor mensen met depressieve neigingen is het een groot voordeel om deze E-nummers niet te gebruiken. In mijn boek worden een groot aantal veel gekochte voedingsproducten vermeld met telkens de aanwezige E-nummers. Verder worden er de meest voorkomende ziektes vermeld in relatie met de uitlokkende E-nummers. Uiteraard stelt iedereen zich de vraag, wat mogen we nog wel eten? Uiteraard alles wat gezond is en dat is veel. Het boek biedt zoveel mogelijkheden om zonder of met minder E-nummers door het leven te gaan. We moeten ons ervan bewust zijn dat de E-nummers niet in het voordeel van de consument worden toegevoegd, maar enkel in het belang van de voedingsfabrikant en de supermarkt.

Toegevoegde suiker en zoetstoffen
De laatste jaren is het doorgedrongen dat toegevoegde of geïsoleerde suikers ongezond zijn en aan de basis liggen van talrijke aandoeningen. De voedingsindustrie speelt op deze trend in door op de verpakking te vermelden: ‘0% suiker’ of ‘bevat geen suiker’. In plaatst daarvan wordt er gebruikt gemaakt van zoetstoffen. Dit zijn chemische stoffen waarvan de bijwerkingen nog erger zijn dan die van toegevoegde suiker. Ze zijn lichaamsvreemd en hebben altijd bijwerkingen zoals een verhoogd risico op suikerziekte en overgewicht. Onderzoekers, maar ook de consument denkt te veel in stoffen. Calcium is belangrijk voor bot en spieren, maar is ook betrokken bij bepaalde stofwisselingsprocessen. Niemand haalt het in zijn hoofd om landbouwkalk, wat dezelfde stof is als het calcium uit ons voedsel, op zijn bord te strooien, maar voedingsfabrikanten doen dat wel. Mineralen worden alleen door het lichaam opgenomen als ze deel uitmaken van een levend organisme zoals calcium, magnesium en fosfor in noten, zaden en pitten of andere voedingsmiddelen. Terecht spreekt men in de voedingsleer over actieve en inactieve mineralen. Natuurlijke suiker is het voedsel van de hersenen, het zenuwstelsel en de spieren. We hebben 1 deel eiwit, 2 delen vet, maar 5 à 7 delen koolhydraat of suiker nodig. Het is logisch dat de mens behoefte heeft aan zoet, maar dan wel aan natuurlijk zoet. Voedingsstoffen zijn belangrijk en noodzakelijk als ze deel uitmaken van een voedingsmiddel. Het onderscheid tussen een voedingsmiddel en een voedingsproduct moet duidelijker gesteld worden. Dat is bepalend voor onze gezondheid.

Opwarming van de aarde
We merken duidelijk dat de natuur verstoord is en dat het steeds warmer wordt. 12 augustus 2024 was de warmste dag sinds de metingen. In Ukkel werd 34° C gemeten, de hoogste temperatuur lag in West-Vlaanderen en Limburg. Meer dan 47.000 sterfgevallen in 2023 in de EU worden aan de hitte toegeschreven volgens het Barcelona Institute for Global Health. Griekenland had het hoogste dodental, gevolgd door Bulgarije en Italië. In België waren 324 hittedoden. De kernwarmte in ons lichaam bedraagt ongeveer 35° C en als de buitentemperatuur te hoog wordt, is het moeilijk om af te koelen. Veel drinken is de boodschap, maar waterrijk voedsel is eveneens belangrijk.

Opleidingen Europese Academie

Raadpleeg de website www.europeseacademie. Daar vindt u het ruime aanbod van opleidingen en open cursussen op de vier leslocaties Antwerpen, Gent, Genk (L) en Maastricht of vraag een proefles aan.

Herborist
Herborist blijft de meest aantrekkelijke opleiding omdat kruiden leren kennen, plukken, drogen en verwerken tot allerlei kruidenmiddelen erg fascinerend is. Het volgen van een opleiding is een vorm van ontspanning doordat u al uw zorgen en beslommeringen even achter u laat om met gelijkgezinde een avond of een dag gezellig en leerrijk door te brengen onder de leiding van gemotiveerde docenten en tussen welriekende kruiden. Niets is zo heerlijk als ambachtelijk bezig te zijn met levende natuur.

Voedingsconsulent
Als wetenschappers aan de alarmbel trekken en beweren dat 80% van het supermarktvoedsel ongezond is, zitten we met een ernstig probleem. Alleen de plant is in staat om zonlicht op te vangen en om te zetten in voedingsstoffen zoals eiwit, vet en koolhydraat, vitaminen en mineralen. Alleen gezond voedsel levert energie voor alle fysieke processen. Gezonde voeding heeft een positieve vloed op de gemoedstoestand en het gedrag. Veel agressie ontstaat vanuit een vervuilde darm. We eten driemaal per dag of duizend keer per jaar en dat betekent dat we duizend keren de kans krijgen om onze gezondheid en gemoedstoestand bij te sturen. Er is, hoe kan het anders, veel belangstelling voor deze opleiding. Trouwens, de Europese Academie staat al 36 jaar bekend voor zijn bijdrage aan een gezonde voeding en een natuurlijke levenswijze. Vegetariërs en veganisten weten dit te waarderen.

Natuurgeneeskundig Therapeut
Een topopleiding in de Natuurgeneeskunde met een ruim leerprogramma aan natuurgeneeskundige therapieën. Voorlopig alleen een dagopleiding op donderdag in Genk (L). In deze opleiding staat het therapeutisch handelen centraal. Een uitstekende opleiding voor wie als hulpverlener wenst te werken. Deze opleiding staat ook open voor hen die hun eigen gezondheid of die van hun gezin wil bijsturen.

Biologische dierenverzorging
Een gloednieuwe avondopleiding in Antwerpen omdat huisdieren onze beste vrienden zijn. Er gaat veel mis in de commerciële wereld van de dierenverzorging zoals het massaal gebruik van E-nummers in dierenvoeding en verzorgingsproducten. Het kan anders, beter voor ons lievelingsdier, voor het milieu en vooral een flink stuk goedkoper. Zie www.europeseacademie.be

Apitherapie of genezende bijenproducten
Voor het eerst bieden we in Antwerpen een gloednieuwe opleiding aan in de Apitherapie. Bijenproducten zoals honing, stuifmeel, pollen, koninginnegelei e.a. hebben een sterke ontsmettende werking en lenen zich uitstekend bij het behandelen van infectieziekten. Honing is het beste middel bij het behandelen van wonden. Honing staat bekend om zijn rustgevende en zenuwversterkende werking en wordt omschreven als het voedsel voor het brein. Deze opleiding staat voor iedereen open en wordt gegeven door Mirjam Hofman. Zij is Gezondheidstherapeut, docent en een ervaren imker.

Fytotherapie, Aromatherapie en Psycho-aromatherapie
In Gent gaat zoals ieder jaar de avondopleiding Fyto- en Aromatherapie door. Beide opleidingen worden gegeven door Jan Margodt, een bekende en ervaren Fyto- en Aromatherapeut en vooral een docent met een groot hart voor de kruiden. Beide opleidingen gaan ook door in Genk (L) op zaterdag.

Psycho-aromatherapie
Psycho-aromatherapie is een gloednieuwe opleiding waarbij etherische oliën worden ingeschakeld bij het behandelen van psychische stoornissen en emotionele problemen. Deze opleiding gaat alleen in Genk (L) door en staat open voor iedereen, er is geen vooropleiding in de aromatherapie nodig omdat tijdens de eerste lesdag daar extra wordt op ingegaan. Voor wie al eerder een opleiding in de Aromatherapie heeft gevolgd, zorgt deze inleidende les voor een mooie opfrissing. Omdat etherische olie een directe invloed heeft op de hersenen, vooral op het limbisch systeem waar onze emoties worden gevormd en geuit, is het een efficiënte therapie bij het behandelen van psychische stoornissen en emotionele problemen. Een aan te bevelen opleiding voor mensen die met zichzelf in de knoop zitten omdat zelfgenezing efficiënt werkt. Zie www.europeseacademie.be

Ja, ik stop met roken
Al vele jaren biedt de Europese Academie met succes een rookstopcursus aan die echt werkt. Het is een totaal andere aanpak die steunt op geleidelijke afbouw van de nicotineverslaving. Plots stoppen met roken is onverantwoord wegens de sterke ontwenningsverschijnselen. Bij deze verouderde methodes heeft men meerdere afkickpogingen nodig. Het lesgeld is erg laag, daar koopt u weinig sigaretten mee en eenmaal gestopt bespaart u een fortuin. Er is met opzet geen ‘proefles’ voorzien omdat uzelf beslist over stoppen met roken. We willen u graag behulpzaam zijn om te stoppen met roken. Neem gerust contact met ons op via www.europeseacademie.be