- Emoties horen bij het leven, bij onze dromen, verwachtingen en bij het streven naar een mooi leven in harmonie met onszelf en onze directe omgeving om het ultieme doel, het ‘menselijk geluk’ te vinden. Positieve emoties sieren het leven zodat alles aangenaam loopt. Vrolijkheid, blijdschap, tevredenheid zijn enkele positieve emoties die zo vanzelfsprekend zijn en toch hebben veel mensen het moeilijk om gewoon gelukkig te zijn. Ze sleuren zich de dag door en komen niet uit hun schaduw, terwijl ze overspoeld worden met negatieve emoties.
Omgevingsfactoren
Iedereen heeft de neiging om de oorzaak elders te zoeken, zoals de maatschappelijke druk die ons de ruimte afsnijdt. De snelle digitalisering verstoort het levensritme en de milieuvervuiling weegt steeds zwaarder op het individuele leven van de moderne mens. Er is een overvloed aan negatieve omgevingsfactoren en iedereen weet dat het steeds moeilijker wordt om fysiek, mentaal en emotioneel gezond te blijven. Omdat we verstrikt geraken in een steeds dikker wordend mistgordijn vergeten we wie we zijn en over welke mogelijkheden we beschikken om van het leven echts iets moois te maken. Ieder mens draagt talrijke mechanismen in zich om zichzelf te genezen, te bevrijden en te reinigen, maar negatieve emoties remmen deze mechanismen af of men maakt uit onwetendheid daar geen gebruik van. De meeste mensen zijn ervan overtuigd dat het slikken van medicijnen of het inroepen van professionele hulp de enige mogelijkheden zijn om gezondheid en geluk te optimaliseren en om levensproblemen op te lossen. Ieder mens beschikt over het vermogen om zichzelf te genezen, te versterken en te overwinnen. Dat is niet altijd gemakkelijk, omdat we leven in een emotieloze samenleving die iedere dag een stuk harder en brutaler wordt met groeiende onzekerheid. Emotieloos betekent de afwezigheid van positieve emoties en een overrompeling van negatieve emoties.
Emoties zijn signalen
Emoties zijn signalen die informatie doorgeven over de gemoedstoestand om deze bij te sturen. Een gemoedstoestand is het geheel van gevoelens dat ons gedrag bepaalt en weergeeft of de stemming positief of negatief is. Het gaat om een gevoel op een bepaald moment, al dan niet als gevolg van een attitude of houding, geestesgesteldheid, gemoedsgesteldheid, humeur of stemming. Het begrip ‘gevoel’ is afgeleid van het werkwoord ‘voelen’ en betekent ervaren of ondergaan. Onze gevoelens werken als signalen of prikkels en geven aan of we op diverse niveaus in of uit balans zijn en helpen ons om bij te sturen. Bij positieve emoties voelen we ons licht, blij, vrolijk en tevreden. Bij negatieve emoties voelen we ons zwaar, terneergeslagen, verdrietig zoals in de uitdrukking: ‘hij gaat gebukt onder zijn verdriet.’ Bij positieve emoties gaan we al dansend door het leven. Het stimuleren of ondersteunen van positieve emoties omschrijven we als ‘emotionele hygiëne’. Veel mensen worden platgewalst door negatieve emoties die fysiologische processen afremmen waardoor ze zich niet fit voelen en denken dat ze ziek zijn. Ze kloppen aan bij de arts in de hoop dat die een ziekte kan aantonen zodat er een medicijn wordt voorgeschreven. Ze houden er geen rekening mee dat het eenvoudig is om weer emotioneel in balans te komen.
Relatie- en gezinsproblemen
Relatieproblemen, echtscheidingen en gezinsproblemen komen ontzettend veel voor. De belangrijkste oorzaak is het ontbreken van positieve emoties binnen een relatie en/of het gezin. Als koppels emotioneel niet of onvoldoende communiceren, ontbreekt iedere uitwisseling van gevoelens, m.a.w. ze voelen elkaar niet meer aan. ‘De chemie is weg’ wordt dan gezegd. Positieve emoties vormen de bindende kracht van een stabiele relatie en het gezin. De omgang met hun kinderen, zeker op jonge leeftijd, gebeurt uitsluitend via emoties. Wetenschappelijke onderzoekers tonen aan dat kinderen met enorme problemen kampen, achterstand op school oplopen, zich niet prettig voelen, onzeker zijn en daardoor al heel vroeg in probleemsituaties terecht komen. Dat wordt door leerkrachten en ouders bevestigd. Ouders vinden het vreselijk als hun kinderen zich niet gelukkig voelen en zoeken naar oplossingen. Het probleem en dus ook de oplossing ligt in het gezin zelf. Het rationeel denken heeft het emotionele leven verdrongen. Ouders zijn uit noodzaak te veel bezig met het financieel beheer van het gezin, want het leven wordt van jaar tot jaar duurder. Daardoor verdringt het mentale vermogen de emotionele aspecten
Kruiden versterken emoties
Er zijn talrijke kruiden die inzetbaar zijn om negatieve naar positieve emoties om te buigen. Dat kruiden invloed hebben op onze gemoedstoestand en helpen bij psychische stoornissen is al langer bekend. In de middeleeuwen werd in de kloostergeneeskunde daar al ruime aandacht aan besteed. Modern onderzoek toont aan dat bepaalde inhoudsstoffen invloed hebben op het brein, meer bepaald op het limbisch systeem. Dit is een dieperliggend deel van de hersenen waar onze emoties worden gevormd en geuit. We vermelden enkele kruiden.
Anijs: is een activerend kruid en verdrijft negatieve emoties die zich gemakkelijk op de maag vastzetten zoals angstgevoelens.
Basilicum: lost oude problemen en onverwerkte emoties op. Basilicum brengt vrolijkheid in het leven. Het is een bekend en heerlijk keukenkruid en is bijzonder geneeskrachtig.
Berk: heeft een directe invloed op de gevoelsorganen zoals de nieren en is sterk reinigend waardoor negatieve emoties gemakkelijk verdwijnen.
Citroenmelisse: is een uitgesproken emotioneel kruid met een breed werkingsspectrum. Aanbevolen bij het verwerken van negatieve emoties, rusteloosheid en melancholie.
Gentiaan: werkt gunstig bij wie snel ontmoedigd is, pessimistisch is ingesteld, veel piekert en aan alles twijfelt en tegenslag moeilijk kan verwerken.
Struikheide: voor hen die egocentrisch zijn ingesteld, een gebrek hebben aan empathie, zichzelf centraal stellen en nooit aan anderen denken.
Kurkuma: versterking tegen kwetsbaarheid, onverschilligheid, gebrek aan moed en durf en activeert het mentale doorzettingsvermogen.
Kamille: zorgt voor innerlijke rust, goed bij gebrek aan stabiliteit, innerlijke blokkade, afstandelijkheid en voor hen die terughoudend zijn.
Sint-Janskruid: emotionele aandoeningen, nerveuze onrust, prikkelbaarheid, lusteloosheid, herfstmoeheid, moeilijk bij donkere winterdagen, moeilijk verdriet kunnen verwerken enz.
Valeriaan: een uitgesproken kruid bij het behandelen van angst, examenvrees, paniekaanval, overgevoeligheid, overbezorgd zijn, mentale overspanning, ADHD, nerveuze hartkloppingen, ondersteuning bij ontwenning en bij een gebrek aan uithoudingsvermogen.
Kruiden leveren een belangrijke bijdrage bij psychische stoornissen en emotionele problemen. We kunnen ze gebruiken als een kruideninfuus (kruidenthee) of als tinctuur. Een kruideninfuus heeft het voordeel dat de genezende inhoudsstoffen in het water verspreid zijn en daardoor beter worden opgenomen. Het toevoegen van een lepeltje honing versterkt het zenuwstelsel en het brein. Een tinctuur bevat dezelfde inhoudsstoffen, maar is meer geconcentreerd, vandaar dat u 20 à 30 druppels tinctuur oplost in een half glas water.
Wieden in je emotionele tuin
Omdat een emotioneel evenwicht zo belangrijk is om gezond en gelukkig te zijn, heb ik dit boek geschreven. Veel mensen gaan ten onder aan een stormvloed van negatieve emoties, stress, burn-out, depressie en melancholie. We betalen een zware tol voor dit modern, comfortabele leven waarin geen plaats meer is voor emoties waardoor mensen elkaar niet meer aanvoelen. Dit boek verruimt uw inzichten in dit onderwerp dat glashelder is uitgelegd. Er wordt ingegaan op het verband tussen emotie en voeding zoals de emotie-eters die aan overgewicht lijden, er zijn persoonlijkheidstesten opgenomen om uw eigen persoonlijkheid beter te leren kennen. Het verband tussen emoties en gezondheid is het hoofdthema van dit boek.
Titel: Wieden in je emotionele tuin
Ondertitel: Overwin angst, onzekerheid, machteloosheid, boosheid, verdriet en andere negatieve emoties.
Auteur: Jan Dries.
Aantal pagina’s: 190.
Prijs: € 27,50
Uitgever: Sterck & De Vreese
Verkrijgbaar: boekhandel of te bestellen bij de uitgever.
Contact: www.sterckendevreese.nl
Obesitas bij kinderen
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) trekt aan de alarmbel omdat een miljard mensen aan overgewicht lijden waaronder ook kinderen en jongeren tussen 5 en 19 jaar. Sinds begin deze eeuw is het aantal verviervoudigd. Overgewicht heeft te maken met aanleg, maar ook met voeding, levenswijze en instelling. Er wordt verwezen naar het ultra-bewerkt voedsel, ook supermarktvoedsel genoemd. Dit soort voedsel voldoet niet meer aan de essentie van menselijk voedsel. Er is een gebrek aan ballaststoffen en micronutriënten zoals vitaminen en mineralen. Natuurlijke smaak-, geur- en kleurstoffen zijn vervangen door kunstmatige additieven die bekend staan als E-nummers. Het voedsel zit maanden tot enkele jaren opgesloten in de verpaking. Dit voedsel mist versheid en vooral energie. Men moet er veel van eten om verzadigd te geraken, vandaar het overgewicht. Naast het ultra-bewerkt is er ook voedsel dat minder of zelfs onbewerkt is, zoals verse voedingsmiddelen. Een overschakeling op gezonde voeding helpt tegen obesitas in combinatie met voldoende beweging en een positieve instelling.
Niet doorvertellen
Een emotioneel belastend geheim bewaren kan veel invloed hebben op uw leven en ook op uw gezondheid. Mensen met een introverte persoonlijkheid hebben spontaan de neiging om alles voor zichzelf te houden, terwijl extroverte mensen het juist moeilijk hebben om een geheim te bewaren. Een geheim is informatie die men bewust achterhoudt. Privacy kan men niet als een geheim beschouwen, dat is een ingebouwde veiligheid om onszelf te beschermen. Mensen met een emotioneel belastend geheim slapen slechter, gaan vaker naar de dokter en hebben hogere ontstekingswaarden in hun bloed, beweren onderzoekers. Leven met een geheim werkt belastend, zeker als het geheim verband houdt met een onprettige ervaring uit de kinderjaren zoals bij een jeugdtrauma. Een kwart tot een derde van de mensen loopt rond met een geheim waar ze vaak onder gebukt gaan. Vaak gaat het om kleine, onbelangrijke dingen die ze zelf uitvergroten. Het vrijgeven van een geheim kan ook consequenties hebben omdat men vaak zijn eigen zwakheden prijsgeeft. Spontaniteit is de beste remedie. Mensen met een open vizier communiceren gemakkelijker en maken sneller vrienden, maar alles snel prijsgeven, wijst vaak op naïviteit.
Politieke verschuiving
In heel Europa zien we in de politiek een opschuiving naar rechts en vooral naar extreemrechts en dat is verontrustend. Links staat voor progressiviteit en sociaal engagement en rechts voor conservatisme, stabiliteit en zekerheid. Politieke stabiliteit krijgen we als links en rechts elkaar in evenwicht houden. We leven in een moeilijke tijd met veel onzekerheden en dan brengen kiezers gemakkelijk een proteststem uit die naar extreme partijen gaat. Volgens opiniepeilingen gaat in België bij de verkiezingen in juni het Vlaams Belang sterk vooruit. Deze partij is vergelijkbaar met de PVV van Geert Wilders in Nederland of met de AFD in Duitsland. Het ‘cordon sanitair’ houdt het Vlaams Belang geïsoleerd, maar er wordt gevreesd dat de NVA, die het op dit moment minder goed doet, weleens dit zou kunnen doorknippen. Juist in onzekere tijden hebben we behoefte aan politieke stabiliteit. Gelukkig kunnen we in juni gebruikmaken van ons democratisch recht door bij de verkiezing onze stem uit te brengen.
Eiwit in overvloed
Aan vegetariërs wordt vaak de vraag gesteld waar men eiwit vandaan haalt. Ieder voedingsmiddel bevat eiwit, maar in fruit, bessen, watervruchten en groenten ligt dat bijzonder laag en heeft weinig invloed op onze eiwitbehoefte. Eiwit komt voor in noten, pitten, zaden, granen en peulvruchten, maar ook in yoghurt, kwark en kaas. Een tekort aan eiwit komt zelden voor, een te veel aan eiwit ligt vaak aan de basis van talrijke ziekten.
Ons maatschappelijk engagement
Ons maatschappelijk engagement is sterker dan ooit. Al 36 jaar koppelen we gezondheid aan het maatschappelijk gebeuren. We zijn trouwens de eerste school in België en Nederland die de boodschap van de natuurlijke gezondheidszorg uitdraagt. Vanuit deze rijke ervaring zijn we volop bezig met de voorbereiding van het nieuwe academiejaar 2024-2025. Er komt een nieuwe opleiding rond Apitherapie of de genezende kracht van bijenproducten. Honing heeft door zijn natuurlijke suikers in combinatie met vitaminen en mineralen een gunstige invloed op ons brein, zenuwstelsel en psychische en emotionele gezondheid. Daarnaast heeft honing een sterke ontstekingsremmende werking en wordt met succes toegepast bij het behandelen van wonden. Propolis is een vorm van natuurlijke antibioticum en koninginnengelei heeft door zijn sterke concentratie een heel bijzondere werking op de gezondheid. Apitherapie is een natuurlijke therapie met veel mogelijkheden. Zie www.europeseacademie.be
Open deurdagen
Er zijn open deurdagen voorzien op de vier scholen van de Europese Academie. Een open deurdag is een aangename en leerrijke ontmoeting met de wereld van de natuurlijke gezondheidszorg en waar beleving centraal staat. Niets is zo belangrijk als een ontmoeting tussen mensen van vlees en bloed. We bieden een mooi gamma van opleidingen aan: Herborist, Voedingsconsulent, Natuurgeneeskundig therapeut, Fytotherapeut, Aromatherapeut, Apitherapeut en Biologische dierenverzorger, maar er zijn ook talrijke open cursussen. De Europese Academie is geen commerciële instelling, maar een vzw (Vereniging Zonder Winstbejag), daarom bieden we opleidingen aan tegen kostprijs.
Genk (L)
Zondag, 16 juni 2024 van 9.30 tot 12.00 uur.
Hoofdkantoor: Reinpadstraat 9, 3600 Genk
Antwerpen
Dinsdag, 4 juni 2024 van 19.00 tot 21.00 uur.
Atheneum Deurne, Frank Craeybeckxlaan 22
Gent
Dinsdag, 7 mei 2024 van 19.30 tot 21.00 uur.
Odisee, Gebroeders De Smetlaan 1, Ingang D, lokaal 015
Maastricht
Maandag, 24 juni 2024 van 19.00 tot 21,00 uur.
Vista College, Sibemaweg 20.