1. Hoe bewaren we de focus in een jachtige en digitale wereld, welke invloed heeft het gebruik van smartphones en andere digitale middelen op het brein van kinderen en van volwassenen? Hebben deze stralen een negatieve invloed of zijn er andere gevaren? We weten er nog te weinig over, maar links en rechts trekt men aan de alarmbel.

Waarschuwing
‘Al van jonge leeftijd geven we onze kinderen schermen, zonder dat we weten wat de impact is. Ik vind het bizar dat we dat risico willen nemen.’ zegt Elke Geraerts, doctor in de psychologie, gastdocent aan de Universiteit Gent, auteur van het boek ‘Focus is het nieuwe goud’ en CEO van ‘Better Minds at Work’ dat organisaties bijstaat om hun medewerkers te inspireren en te doen groeien. Over de mogelijke negatieve invloed van straling van deze toestellen op de hersenen is dr. Marleen Finoulst gerustgesteld. Ze zegt: ‘Een uitvoerig onderzoek van het Australische agentschap voor stralingsbescherming in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wijst uit dat er geen verband is tussen smartphonegebruik en hersentumoren.’ Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) spreekt dat sinds 2011 tegen en ziet het gebruik van mobieltjes als mogelijk kankerverwekkend. Het Australisch onderzoek moet het standpunt van het IARC ontkrachten. Er is het gebruik van mobieltjes, maar ook van andere apparaten die radiofrequente straling produceren als we ze tegen het hoofd houden, zoals straling afkomstig van vaste zendmasten en wifi-routers. Deze straling verspreidt zich over een groter gebied en kan het hele lichaam bereiken. De straling is zwakker gezien de grote afstand. Er is nog andere apparatuur zoals walkie talkies, handbediende zenders of andere toestellen waarvan de straling van zowel dichtbij als veraf kan worden ervaren, afhankelijk van de afstand bij het gebruik. Er is specifieke aandacht voor studies die zich richten op belangrijke, veel voorkomende soorten tumoren zoals hersentumoren, maar ook bloedkankers. Hun conclusie luidt: voor alle drie types stralingsbronnen is er geen verhoogd risico op kankervorming. Zelfs niet als men rekening houdt met de toename van het gebruik van de smartphone in de laatste twintig jaar. De studies die wel wijzen op mogelijk gevaar worden als verouderd beschouwd en dat roept vragen op. Straling is een vorm van milieuvervuiling en houdt altijd gevaren in. Wetenschappelijk onderzoek moet dringend aantonen welke mogelijk gevaren er zijn, maar ook de ernst ervan en de mogelijke gevolgen. We moeten voorzichtig zijn met onderzoekingen en referenties omdat we niet weten in wiens belang deze onderzoeken zijn uitgevoerd. Alles wat lichaamsvreemd is, heeft invloed op onze gezondheid, ook al beschikt ons lichaam over ingebouwde veiligheid- en beschermingsmechanismen, anders zouden we in deze technische en digitale wereld niet overleven. Niemand twijfelt eraan dat er sprake is van een negatieve invloed, alleen is het gebruik van al deze schermen nog vrij recent en ontbreekt het ons aan lange termijninvloeden. De uitlaatgassen van auto’s zijn dodelijk, maar omdat ze meteen in de ruimte worden geloosd, is er voor de mens geen direct gevaar. De miljoenen auto’s die er dagelijks rijden, hebben het milieu wel degelijk zwaar aangetast.

Meerdere negatieve factoren
Plantenbeschermingsmiddelen in de landbouw, E-nummers in de voeding, chemische medicijnen, alcoholgebruik, chemische cosmetica e.a. hebben allemaal een beperkte negatieve invloed, maar samen en gedurende een heel jaar hebben ze een flinke negatieve impact. Veel hangt af van de individuele weerstand en het uitscheidingvermogen van homotoxines. Mensen met een sterke immuniteit zijn minder vatbaar. Als we ervan uitgaan dat de doorsnee mens zijn maag met supermarktvoedsel vult, gebruikmaakt van allerlei genotsmiddelen, weinig beweegt, voortdurend onder stress staat, vervuilde lucht inademt en lawaaihinder ondergaat, is het niet vreemd dat men medicijnen nodig heeft om thuis of op de werkvloer te functioneren. Veel mensen zijn vatbaar voor winterkwalen, sneuvelen bij iedere griepepidemie of worden slachtoffer van corona. We leven in een wereld van ‘schijngezondheid’ ook ‘gemaskeerde gezondheid’ genoemd.

Zelfdoding, depressie en psychische stoornissen
Elke Geraerts wijst erop dat sinds 2012 een aanzienlijke toename is vast te stellen van het aantal zelfdodingen, depressies en psychische stoornissen. Onderzoekers leggen een verband met het gebruik van de smartphone. Kinderen die de hele dag zitten te swipen gaan niet meer op ontdekking. Ze bewegen minder en de ontwikkeling van hun sociale intelligentie verloopt trager en anders. Jongeren worden geconfronteerd met een hele wereld van influencers die er allemaal perfect uitzien en hun boodschap op een aantrekkelijke manier verkopen. In talrijke scholen leveren scholieren hun smartphone in voor de les begint en dat verhoogt de concentratie van de scholieren en de kwaliteit van de opleiding. Ons brein bezit een zekere hoeveelheid energie om de dag door te komen, maar door een te veel aan digitale activiteiten worden de jonge hersenen, die nog in volle ontwikkeling zijn, te zwaar belast. De gevolgen hiervan op langer termijn zijn nog niet te overzien. Schermen horen nu eenmaal bij het moderne leven, maar we moeten er mee leren omgaan, anders wordt het een verslaving. De smartphone heeft het leggen van sociale contacten enorm vergroot, maar gelijktijdig voor een asociaal gedrag gezorgd. Ouders en kinderen gaan samen op restaurant of doen een terrasje en we zien dat iedereen met zijn eigen smartphone bezig is en niet meer of erg weinig met elkaar praat. Dergelijke uitstapjes hebben juist als doel dichter bij elkaar te komen, eens wat bij te praten of de band te versterken. We evolueren naar een wereld van egocentrisme, waar iedereen met zichzelf en zijn smartphone bezig is. Het gebruik van digitale middelen heeft een negatieve invloed op lichaam en geest en vormt een nieuw gevaar voor de gezondheid en ons welzijn. Er zijn gelukkig al aanbevelingen waarbij de tijdsduur van het gebruik door kinderen per leeftijd wordt bepaald en dat is een positieve ontwikkeling.

Europese Academie Gent zoekt een coördinator
De Europese Academie zoekt een coördinator voor haar school in Gent voor één avond per week voor licht administratief werk van 18.30 tot 22.00 uur. Het is aangenaam om te werken met gemotiveerde mensen in een ontspannen sfeer binnen de natuurlijke gezondheidszorg. U wordt in deze taak goed opgeleid en permanent begeleid en opgevolgd vanuit het hoofdkantoor in Genk (L). Stel uw kandidatuur op: europeseacademie@skynet.be waarvoor hartelijk dank.

Dagopleiding Herborist in Genk (L)
De dagopleiding Herborist in Genk (L) start op woensdag 13 november, daardoor is er nog een mogelijkheid zich aan te melden. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Een goede raad, wacht niet te lang want de Herboristenopleiding is nog steeds succesvol. Kruiden leren kennen en verwerken tot allerlei kruidenmiddelen is boeiend, leerrijk, zorgt voor ontspanning en doet stress snel vergeten. Tot eind oktober kan men op de andere leslocaties nog aansluiten bij opleidingen en open cursussen op voorwaarde dat er nog ruimte is. Zie: www.europeseacademie.be

Nationale Zorginnovatie, Maastricht
Door de snelle groei zijn we op zoek naar 2 ZZP-ers die op freelancebasis ondersteuning kunnen bieden bij het ontwikkelen van persoonlijke gezondheidsprogramma’s voor cliënten, gebaseerd op leefstijlgeneeskunde. De taak bestaat uit het beoordelen van cliëntendossiers, individuele behoeften en doelen, het beoordelen van anamneses en andere onderzoeken, opstellen van eetdagboeken, het uitwerken van programma’s waarmee de consulenten aan de slag gaan om de gezondheid en vitaliteit van de cliënten te bevorderen. De kandidaat dient te voldoen aan de volgende functievoorwaarden.

  • Beheersing van de Nederlandse taal.
  • Opgeleid in de natuurgeneeskunde, Gezondheidstherapeut enz.
  • Ervaring op het vlak van gezonde voeding.
  • Op de hoogte van de Biofarmacologie en complementaire geneeskunde.

Kandidaatstelling:
Ivo Houben, How 2behealthy
Adres: Brouwersweg 100, 6216 EG Maastricht (Annadal complex).
Telefoon: 043-8524375 of 06-2500419

Pausbezoek
Naar aanleiding van de zeshonderdste verjaardag van de Katholieke Universiteit van Leuven bezocht Paus Franciscus eind september België. De belangstelling was niet massaal, maar dat is logisch gezien de kerken leeglopen. De Paus werd meteen geconfronteerd met het seksueel misbruik in de kerk en daar is hij deemoedig op ingegaan, heeft slachtoffers ontmoet en met hen een gesprek gevoerd. Enkelen onder hen hadden gehoopt op een financiële compensatie die er misschien gaat komen. Geld heelt geen wonden, daar is meer voor nodig. Het is vreemd dat er nooit aandacht wordt besteed aan de meerderheid van priesters en kloosterlingen die zich wel goed hebben gedragen en hun leven in dienst hebben gesteld van de medemens.

JA, ik stop met roken
Volgens recent onderzoek wordt er nog erg veel gerookt en zitten we nog veraf van een nicotinevrije samenleving. De Europese Academie voor natuurlijke gezondheidszorg heeft enkele jaren geleden een Rookstopmethode ontwikkeld die efficiënt werkt en waardoor heel wat rokers op relatieve korte tijd niet-roker zijn geworden. Dat is goed voor hun gezondheid, maar ook voor de portemonnee. Deze methode steunt op het verminderen van de nicotine-inname waardoor de behoefte aan roken sterk vermindert zodat het gemakkelijker wordt om ermee te stoppen. Onmiddellijk stoppen is gevaarlijk omdat roken een verslaving is en een begeleid ontwenningsprocesnodig is. We bieden deze rookstopmethode tegen 175 euro aan, daar koopt u niet veel sigaretten voor. Omdat we een bijdrage wensen te leveren aan dit grote probleem is de prijs zo laag mogelijk gehouden. U volgt deze digitale Rookstopcursus bij u thuis en bepaalt zelf de duur van de ontwenning. U wordt digitaal bijgestaan. Deze Rookstopmethode is eveneens geschikt voor hen die rokers wensen te begeleiden en als Rookstopcoach een bijdrage wensen te leveren aan dit maatschappelijk probleem. Wenst u vrijblijvend meer informatie over deze methode of kiest u voor een opleiding tot Rookstopcoach neem dat contact op via europeseacademie@skynet.be en u ontvangt vrijblijvend de nodige informatie.