• Niet alleen de panda en de tijger, ook heel wat voedingsgewassen zijn met uitsterven bedreigd. Dat is de ontnuchterende conclusie die steeds meer onderzoekers trekken. Het is vooral de diversiteit die sterk afneemt omdat voedingsproducenten en uitbaters van supermarkten rationeel en economisch denken en geen rekening houden met de essentie van het voedsel, namelijk de bron van energie.

Economisch systeem
Vroeger beschikte ieder gezin over een eigen tuin, enkele bessenstruiken en een paar fruitbomen en werd een gedeelte van het voedsel zelf geteeld en beperkt aangekocht. Dit model past niet meer binnen ons huidig maatschappelijk systeem. Iedereen heeft een job, verdient geld en koopt daarmee zijn voedsel. Op zich is dat geen probleem, alleen zijn we totaal afhankelijk geworden van de voedingsproducenten en de verkooppunten en verliezen we de controle over de kwaliteit van ons voedsel. De EU en de nationale regeringen hebben normen vastgelegd waaraan voedsel moet voldoen, maar toch loopt er veel mis. Men gaat ervanuit dat op wereldvlak ongeveer 6.000 à 7.000 voedingsgewassen ter beschikking zijn die de nodige nutriënten leveren. Dit wijst op een grote diversiteit, maar gevreesd wordt dat vanuit een eng economisch standpunt deze op relatief korte tijd sterk wordt beperkt tot een negental. Tarwe, maïs en rijst zijn nog drie gangbare graansoorten van het grote gamma dat ooit voor de nodige variatie zorgde. In de natuurvoedingswinkels of bij de bruine bakker kan men nog een spelt- of een roggebrood kopen, maar dat is erg lokaal en behoort eerder tot de uitzonderingen.

Honderden appelsoorten
Honderd jaar geleden was er een groot aanbod aan honderden soorten appels zodat we, bij wijze van spreken, iedere dag, gans het jaar door een andere soort konden eten. Nu is het aanbod beperkt tot vijf of zes soorten. Oudere mensen hebben weleens heimwee naar bepaalde appels met hun specifieke smaak vanuit hun jeugd, maar jongeren zijn een beperkte keuze gewoon en liggen daar niet wakker van. Het beperken van het aanbod biedt voordelen voor de producenten en de verdelers, maar is een duidelijke verschraling van ons voedingsaanbod terwijl jarenlang door voedingsdeskundigen erop werd gewezen dat een gevarieerd voedselpatroon goed is voor de gezondheid.

Genezend voedsel
Ieder voedingsmiddel heeft een specifieke samenstelling en bevat naast eiwit, vet en koolhydraat, die de nodige calorieën leveren, ook vitaminen, mineralen, ballaststoffen, water en meestal nog bijzondere stoffen zoals kleur-, geur- en smaakstoffen. Ze hebben een sterk genezende werking en zijn onmisbaar in een gezonde voeding. Ze worden fytonutriënten genoemd omdat ze verwant zijn aan de genezende inhoudsstoffen van kruiden en werken specifiek op de darmen, de luchtwegen, botten en spieren of versterken de immuniteit zodat we beter beschermd zijn tegen bepaalde ziekten. De laatste jaren gaat er extra veel aandacht naar deze genezende stoffen omdat voeding wel degelijk genezend werkt. Oxaalzuurvrije voedingsmiddelen genezen jicht, glutenvrije voeding hebben een gunstige werking op darmproblemen, terwijl bepaalde fruitsoorten een gunstige invloed hebben op het genezingsproces bij kanker. Van noten, zaden en pitten is bekend dat zij door hun rijkdom aan mineralen het bot en de spieren versterken en botontkalking tegengaan. Er zijn voedingsmiddelen die een gunstige tot genezende invloed hebben op menstruatieproblemen of een directe bijdrage leveren aan de menopauze. Deze ruimere benadering van voeding zorgt voor een fundamentele andere kijk op voeding.

Opwarming van de aarde
Haast iedere dag ervaren we de gevolgen van de opwarming van de aarde en dat bemoeilijkt eveneens de productie en de kwaliteit van de voedselgewassen. Dagelijks worden boeren geconfronteerd met mislukte oogsten en gewasziekten of geraken ze niet tijdig op hun veld door aanhoudende regen of kampen ze met droogte. Er is geen weg terug en zeker niet naar oudere landbouwtechnieken. Dat neemt niet weg dat de biologische teeltwijze de enige bron is van inspiratie. Het is onverantwoord dat giftige plantenbestrijdingsmiddelen op eetbare gewassen worden gespoten die helaas zich via de lucht verspreiden tot ver buiten het veld en een belangrijke oorzaak zijn van luchtvervuiling. Er zijn voldoende experimenten doorgevoerd dat het ook zonder gif kan. Lang hebben wetenschappers zich blind gestaard op de genetische manipulatie van voedingsgewassen. Door in te grijpen in het DNA van de plant kan men eigenschappen aanpassen en veranderen zodat de gewassen groter in omvang worden, sneller groeien en beter bestand zijn tegen weersomstandigheden enz. Over de gezondheidsrisico’s is men nog niet uitgepraat, maar nu al is men er zeker van dat gemanipuleerd voedsel een negatieve invloed heeft op de gezondheid. De plant wordt immer in zijn wezen aangetast. Gelukkig is de EU een tegenstander van genetisch gemanipuleerde voedingsgewassen.

Supermarktvoedsel
De voedselgewassen zijn niet alleen in hun bestaan, maar ook in hun kwaliteit bedreigd doordat de voedingsindustrie ze mechanisch en thermisch behandeld en verpakt tot voedingsproducten. Er worden 385 verschillende voedingsadditieven of E-nummers aan supermarktvoedsel toegevoegd. Op enkele uitzonderingen na zoals rode bietensap of citroenzuur hebben al deze E-nummers bijwerkingen, die verder gaan dan voedselallergie. Er zijn E-nummers waarvan vermoed of aangetoond wordt dat ze het risico op kanker, suikerziekte, darmklachten, ADHD of de ziekte van Alzheimer vergroten. In bepaalde landen worden sommige E-nummers verboden en die in andere landen toch zijn toegelaten. Onlangs heeft een deskundige op tv openlijk gezegd dat 80% van het supermarktvoedsel ongezond is. Lang heeft men gezegd dat we steeds ouder worden, nu zegt men dat we steeds langer chronisch ziek blijven. Op dit ogenblik zijn er vrij veel honderdjarigen, maar ze hebben als kind nog echt voedsel gegeten. Het is niet vreemd dat door dit soort voedsel darmkanker al op jonge leeftijd uitbreekt. Het ziet er niet goed uit met de volksgezondheid, dat merken we aan het feit dat de ziekenhuizen steeds groter worden, er overal een tekort is aan artsen, verpleegkundigen en ander medische personeel. Wachtlijsten worden steeds langer. Onze samenleving biedt met artificiële intelligentie (AI) nieuwe mogelijkheden terwijl de problemen steeds groter en onoverzichtelijk worden. Het vervuild milieu en ongezond voedsel zijn twee belangrijke uitlokkende factoren, maar er is veel meer aan de hand. Er is behoefte aan een totale aanpak in plaats van fragmentair te blijven denken. De mens is een eenheid van natuur en cultuur, geen gemakkelijke combinatie, maar wel een die mogelijkheden biedt.

Voedingsmiddelen en voedingsproducten
Het is een groot probleem dat de consument het onderscheid niet meer maakt tussen een voedingsmiddel en voedingsproduct. Een voedingsmiddel groeit op het veld, in de tuin of een serre en bevat nog alle botanische eigenschappen. Een voedingsproduct wordt in de fabriek verwerkt en verpakt en zit maanden tot twee jaar lang opgesloten in de verpakking. De houdbaarheid wordt verzekerd door toevoeging van conserveringsmiddelen. Een voedingsproduct is ‘oud voedsel’ dat versheid mist en niet meer de volle levenskracht bezit die eigen is aan gezond voedsel. Een groot deel van de bevolking voedt zich overwegend met voedingsproducten, ze voelen zich moe en uitgeput wegens gebrek aan onvoldoende energie. De plant is de basis van al het voedsel op aarde en is als enig levend wezen in staat om zonlicht op te vangen en via het proces van de fotosynthese om te zetten in voedingsstoffen. Gezonde voedingsmiddelen zijn nog levende planten en dat is een belangrijk referentiepunt. Door allerlei industriële bewerkingen en toevoeging van E-nummers geraakt het voedsel steeds verder van de plant verwijderd en neemt de kwaliteit sterk af. Versheid is het referentiepunt om de kwaliteit te bepalen.

Invloed van voedsel op de gemoedstoestand
Er is een verband tussen gezonde voeding en de fysieke weerstand en prestatievermogen, maar er is een direct verband tussen het voedsel dat we eten, onze gemoedstoestand en psychische weerstand. Een deel van de bevolking vertoont agressief gedrag, kampt met psychische aandoeningen en emotionele problemen door het gebruik van waardeloos voedsel. Uiteraard spelen de persoonlijkheid en de vatbaarheid voor psychische aandoeningen een rol, maar het is niet normaal dat zoveel mensen lijden aan psychische en psychiatrische aandoeningen. Artsen en psychiaters stoppen deze mensen vol met medicijnen die slechts verdovend werken in plaats van aandacht te besteden aan gezonde voeding en levenswijze. Voeding is voor veel mensen een vaag begrip, terwijl de voedingstherapie juist aantoont dat voeding een verrassende genezende werking kent. De Europese Academie voor natuurlijke gezondheidszorg heeft als 36 jaar een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van gezonde voeding. De opleiding Voedingsconsulent is bedoeld om voedingsadviezen aan te reiken aan zoekende mensen die voor zichzelf of hun gezin wensen over te schakelen op echt voedsel, maar ook voor hen die als professionele hulpverlener anderen willen helpen. Er zijn ontzettend veel mensen die hun voedingspatroon graag willen verbeteren, hun lichaamsgewicht onder controle willen houden en een oplossing zoeken voor hun darmproblemen en andere klachten willen overwinnen. Veel aandacht gaat naar het begeleiden, opvolgen en bijsturen van cliënten. Soms zijn kleine aanpassingen voldoende om spectaculaire verbeteringen te bereiken. In de opleiding Natuurgeneeskundig therapeut wordt extra veel aandacht besteed aan voedingstherapie, om het genezingsproces bij ziekten met voeding te ondersteunen. Veel mensen volgen de open cursus Algemene en Bijzondere Voedingsleer om hun eigen voedingspatroon en dat van hun gezin te verbeteren. De voedingsindustrie is enorm ver afgeweken van wat echt voedsel is en heeft hierdoor een groot deel van de samenleving ziek gemaakt. Goed opgeleide Voedingsconsulenten en Natuurgeneeskundige Therapeuten kunnen hier verandering in brengen. Steeds meer mensen voelen zich hiertoe geroepen en dat kan door het volgen van een opleiding.

Opleiding Voedingsconsulent
Onlangs heeft een voedingsdeskundige op de Nederlandse tv gezegd dat 80% van het voedsel dat in de supermarkt wordt aangeboden ongezond is. Het is een bevestiging van wat iedereen al lang weet. Bovendien legt men een verband tussen voedsel en gedrag. De toename van agressie, depressie of andere psychische stoornissen wordt toegeschreven aan het overwegend gebruik van ongezond voedsel. Voeding is altijd de rode draad geweest in de Europese Academie. Door de samenwerking met een aantal deskundigen en gespecialiseerde docenten bieden we een uitgebalanceerde opleiding aan tot Voedingsconsulent. Een ideale opleiding voor iedereen die de kwaliteit van zijn voeding en die van hun gezin wensen te verbeteren, maar ook voor hen die als hulpverlener anderen behulpzaam willen zijn. Een beroep met veel toekomst. Meer informatie: www.europeseacademie.be

Opleiding Natuurgeneeskundig therapeut
Natuurgeneeskunde wordt ook de zachte geneeswijze genoemd omdat er uitsluitend wordt gewerkt met therapieën zonder bijwerkingen. Natuurgeneeskunde is een complementaire of aanvullende geneeswijze op de reguliere gezondheidszorg. Wie ziek is, raadpleegt eerst altijd een arts die de diagnose stelt, maar voor het genezingsproject kiezen steeds meer mensen voor een andere aanpak. Soms zijn geneesmiddelen of een reguliere behandeling noodzakelijk en in dat geval hebben natuurgeneeskundige therapieën een aanvullende taak om de afvalstoffen van de chemische medicijnen af te voeren en het genezingsproces extra te ondersteunen. Meestal volstaat natuurgeneeskunde om de ziekte duurzaam te overwinnen. Er is weer een ruime belangstelling ontstaan rond natuurgeneeskunde. De tweejarige dagopleiding gaat door in Genk (L) op donderdag van 9.30 tot 16.15 uur. Het is een prakrijkgerichte opleiding waarin het therapeutisch handelen centraal staat. Deze opleiding kan uit persoonlijke interesse worden gevolgd, om zijn gezondheid te versterken of een ziekte te overwinnen, maar is uiteraard bedoeld om als hulpverlener aan de slag te gaan.

Andere opleidingen
De Europese Academie biedt in haar vier scholen, Antwerpen, Gent, Genk (L) en Maastricht heel wat opleidingen en open cursussen aan. Alle informatie vindt u op www.europeseacademie.be. De opleidingen starten in oktober en dat is het 37ste academiejaar. Een rijke ervaring is de beste garantie voor kwaliteit.