Ouders van baby’s en peuters zijn op zoek naar informatie want ze willen het beste voor hun kind. Voor veel jonge ouders is het moeilijk om door de wirwar van tegenstrijdige opvoedingstips te gidsen. Men vindt op internet, maar ook in boeken en tijdschriften een overvloed aan informatie, maar in hoeverre is deze betrouwbaar. Als we vaststellen dat wetenschappers elkaar tegenspreken, wordt het extra moeilijk om degelijke adviezen te vinden. Er is maar één goede raad: gebruik uw gezond verstand. Bovendien bepalen ouders zelf wat ze met hun kind doen en dragen ze daarvoor de verantwoordelijkheid. We leven in een wereld waarin iedereen is opgeleid in een of andere specialiteit terwijl fundamentele kennis over voeding, gezondheid, opvoeding van kinderen enz. zoek is. Vroeger werden kennis en ervaring van moeder op dochter overgedragen, maar dat is verleden tijd. Veel jonge mensen missen het geduld om zich in deze specifieke kennis te verdiepen of staan vanuit onwetendheid er te ver vanaf. We gaan even in op zes veel voorkomende vragen van jonge ouders.
Slaapkamer van de ouders
Volgens een Amerikaans onderzoek zouden baby’s het beste gedurende hun eerste levensjaar op de kamer van de ouders doorbrengen. Nu beveelt men in het algemeen zes maanden aan. Door het feit dat de baby op de kamer van de ouders slaapt, is er voldoende toezicht tijdens de nacht. Een baby slaapt het best in een veilige omgeving zodat een langere duur wel degelijk beter is. Het maakt waarschijnlijk niet zoveel uit of het om zes, negen of twaalf maanden gaat, belangrijker zijn de voorwaarden waaraan de slaapkamer moet voldoen en daar spreekt men niet over. De kamer moet goed verlucht zijn, een constante temperatuur hebben die niet te laag en niet te hoog is, geen TV of andere elektronische toestellen op de kamer, voldoende kunnen verduisteren, natuurlijke materialen, geen geluidshinder en een aangename sfeer.
Slaaphouding
Als algemeen advies wordt gezegd dat een baby steeds op de rug moet slapen. Dat lijkt logisch omdat de ademhaling dan het beste functioneert. Buikligging of zijligging verhogen de kans op wiegendood.
Borstvoeding of flessenvoeding
Niets gaat boven borstvoeding. Het is het meest natuurlijke voedsel voor de baby met de juiste samenstelling en in de juiste verhouding. Borstvoeding biedt een natuurlijke bescherming tegen infectie. Het grote voordeel van borstvoeding is de natuurlijke verbinding tussen moeder en kind met een hoge affectie. Iedere baby zou gedurende de eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding moeten krijgen en daarna afwisselend borstvoeding en flessenvoeding. Er zijn moeders die tot een jaar nog dagelijks een of tweemaal borstvoeding geven.
Warme of koude flesjes
Normaal wordt melkvoeding op lichaamtemperatuur (37° C) gegeven zoals bij borstvoeding. Een flesje op kamertemperatuur (18 à 20° C) kan nog omdat het lichaam de melk op lichaamstemperatuur brengt. Als de temperatuur te laag is, zoals bij koude melk, gebruikt de baby te veel energie om de lichaamstemperatuur te bereiken. Trouwens, alles wat we eten wordt in ons lichaam op lichaamstemperatuur gebracht, dus afgekoeld of opgewarmd. Dat is nodig voor de enzymatische werking. Als een baby allergisch is voor koemelk of aan lactose-intolerantie lijdt, is men aangewezen op kunstmelk op basis van soja of amandelen.
Vers of potjesvoeding
Baby’s hebben een onvolgroeid verteringsstelsel, vandaar het gebruik van vloeibaar voedsel gedurende het eerste levensjaar. Men maakt de grote fout om te snel op vast voedsel over te schakelen waardoor het zwakke verteringsstelsel meteen belast wordt. Veel verteringsklachten op volwassen leeftijd hebben te maken met een te snelle overschakeling op vast voedsel. Het gebruik van zelfbereide fruitpapjes is het beste alternatief. Fruit is voor een baby volwaardige voeding en het verteringsstelsel is gemaakt om vruchten te verteren. Het is tragisch dat baby’s al meteen met potjesvoeding gevoed worden. Potjesvoeding komt uit de fabriek terwijl het zo eenvoudig is om zelf de voeding voor de baby te bereiden. Niets gaat boven verse voedingsmiddelen.
De bewering dat een baby vanaf zijn eerste levensjaar met het gezin mag mee eten is onverantwoord. Het zijn juist de eerste twee levensjaren die zo belangrijk zijn zodat het verteringsstelsel zich voldoende kan ontwikkelen. Laat de baby zelf wat uitproberen, zelf kiezen wat kan en wat nog niet kan. Pas na het derde levensjaar kan de peuter mee aan tafel zitten. Daarvoor is aangepaste voeding, vooral zachte voeding van groot belang. Het is belangrijk dat het hele gezin gezonde voeding gebruikt en dat betekent zoveel mogelijk verse voedingsmiddelen en zo weinig mogelijk voedingsproducten. Tijdens de eerste drie jaren wordt de basis van de gezondheid gelegd.
Zindelijk
De periode om zindelijk te worden ligt voor peuters tussen 2 en 5 jaar. Jongens zijn er doorgaans trager mee dan meisjes. Zindelijkheid is een onderdeel van de opvoeding. Het wordt aangeleerd en sommige peuters zijn daar snel mee, anderen hebben meer tijd nodig. Het is een normaal leerproces waarmee men geduld moet hebben.