Het is logisch dat rauw voedsel het meest ideale voedsel is voor de mens. Alleen rauw voedsel bevat ongerepte en onbeschadigde voedingsstoffen. De vertering is een enzymatisch proces en enzymen kunnen niet tegen hoge temperaturen, maar werken goed op lichaamstemperatuur en in een zuur of alkalisch milieu, afhankelijk van de soort en de plaats in het verteringsstelsel. Gekookt voedsel bevat nog weinig enzymen en is aangewezen op de enzymen die het lichaam zelf aanmaakt. Veel voedingsstoffen zijn geheel of gedeeltelijk beschadigd. De vertering verloopt moeizaam en onrendabel. Dit betekent dat men veel moet eten om er nog wat uit te halen, vandaar de steeds toenemende obesitas. In de biologische tuinbouw zegt men: smijt nooit gekookt voedsel op een composthoop want dan neem je haar werking weg. Een composthoop werkt net als onze darm door middel van enzymen.
Toch zijn er mensen die met het overschakelen op rauwkost geen al te beste ervaring hebben of er zelfs verteringsproblemen aan hebben overgehouden. Het probleem ligt niet bij de rauwkost, maar bij henzelf. Meestal maakt men geen onderscheid tussen vruchten en groente en dat is een fundamentele fout. De mens heeft een verteringsstelsel van een fructivoor of vruchteneter zodat men met rijp fruit, watervruchten, noten, zaden en pitten meestal weinig problemen ondervindt bij overschakeling, behalve als het verteringsstelsel zodanig slecht functioneert dat er te veel gisting ontstaat of dat de zieke darmen te sterk geprikkeld geraken. De zwakke darmen bevrijden zich van hun inhoud in de vorm van een heftige diarree. Wie geleidelijk aan overschakelt en het verteringsstelsel de tijd gunt zich aan te passen, ondervindt nauwelijks problemen. Ik heb gedurende 25 jaar kankerpatiënten begeleid op basis van een rauwkostdieet met twee fruitmaaltijden en een groentemaaltijd. Er deden zich zelden of nooit verteringsproblemen voor en als ze zich voordeden was het van voorbijgaande aard.
Bij groente ligt het iets anders omdat we niet het verteringsstelsel van een herbivoor hebben. Vooral bladgroente zijn rauw moeilijk te verteren omdat ons gebit dat niet kan kauwen. Daarom raden we iedereen aan om bladgroente, zoals diverse soorten sla, witloof, kolen enz. op het bord voor het gebruik fijn te snijden en er een oliesausje, vinaigrette of mayonaise aan toe te voegen. Vet zorgt er voor dat het voedsel langer in de maag blijft en dus beter verteerd wordt. Voor wortel-, knol- en bolgewassen zijn er geen problemen omdat we daar beter op kunnen kauwen. Fruit en groente hebben het grote voordeel dat ze veel vezels leveren (ballaststoffen) en dat is een vorm van prebiotica of een voorstadium van probiotica. Rauwkost heeft een directe invloed op de vorming van de darmflora. Een goede werking van de darm wordt door de darmflora gegarandeerd.
Veel mensen zijn zo enthousiast dat ze te snel overschakelen, aanvankelijk te grote hoeveelheden eten en hun verteringsstelsel daardoor overbelasten. Zieke darmen moeten eerst gereinigd en versterkt worden, dat geldt evenzeer voor gekookt voedsel. Rauwe voeding, zowel fruit als groente heeft veel voordelen. De vertering verloopt optimaal, men heeft minder voedsel nodig, de rauwkost versterkt en reinigt het verteringsstelsel, maar ook het bloed en daardoor de cellen. Met rauwkost ontstaat er een betere stofwisseling, de immuniteit wordt er door versterkt, o.a. door een betere darmflora.
Er zijn mensen die zo’n akelige ervaring met rauwkost hebben meegemaakt, dat ze er niets meer van willen weten. We herhalen het, het probleem ligt niet in de rauwkost, maar bij hun gebrek aan inzicht in voeding en de werking van het verteringsstelsel. Veel mensen en zelfs voedingsdeskundigen menen dat gekookt voedsel beter verteerbaar is. Dat is een verkeerde opvatting. Het enige voordeel van gekookt voedsel is, als we dat een voordeel willen noemen, dat dit geen weerstand meer heeft. Het is een gekookte zachte brij die met weinig moeite door het verteringskanaal wordt geleid. Dit soort voedsel vraagt weinig inspanning van het verteringsstelsel. Een echte enzymatische vertering zoals bij rauwkost vindt er niet plaats. Gekookt voedsel geeft veel afvalstoffen, vervuilt het darmstelsel, het bloed, weefsel en andere lichaamsvochten. Gekookt voedsel heeft zijn vitaliteit verloren. Rauwkost is zoals Dr. Nolfi het noemde ‘levend voedsel’ en levert levenskracht. Dit voedsel is rijk aan lichtenergie waardoor de voedingsstoffen (nutriënten en micronutriënten) beter verwerkt worden tijdens de stofwisseling.
Eetcultuur
Hoewel er niets boven rauwkost gaat, zijn er weinig mensen die kiezen voor een uitsluitend rauwkostdieet. Voedselkundig gezien is een dergelijk dieet uitstekend. De kankerpatiënten die ik heb begeleid volgden een dergelijk dieet gedurende 3 tot 6 maanden, sommigen iets langer omdat alles afhankelijk was van het genezingsproces. Wie eenmaal was overgeschakeld waardeerde de natuurlijke smaken van het voedsel, de bijzondere lichte vertering, geen sprake van een opgezette buik of opgeblazen gevoel, geen last van overgewicht, alleen maar voordelen. Het enige nadeel dat ze ondervonden was de isolatie. Zij waren de enige binnen hun gezin die uitsluitend rauw voedsel aten. Omwille van de eetcultuur, want voeding betekent ook samen zijn, het voedsel maar ook de gezelligheid met elkaar delen. Men kan nooit eens gezellig naar een restaurant gaan of bij familie of buren mee aan tafel schuiven. Daarom ben ik er voorstander van om een deel, en dat mag zelfs een groot deel zijn, van het voedsel rauw te eten en aan te vullen met gekookt voedsel. Ik heb mensen gekend die heel enthousiast en met veel overtuiging op 100% rauwkost zijn overgeschakeld, maar naar een jaar alles hebben opgegeven en dan vaak weer zijn overgeschakeld op ongezonde voeding. Eet iedere dag een deel van uw voedsel rauw, dan vangt u de nadelen van het gekookt voedsel voor een groot deel op.
Wat wordt rauw niet gegeten?
Peulvruchten zoals erwten, bonen, soja kunnen we rauw niet eten. Ze zijn rauw trouwens giftig. Ze zijn bovendien te hard en hebben rauw geen aantrekkelijke smaak. Granen kunnen we eveneens niet rauw eten. We zijn immers geen granivoren zoals de ratten. De korrels kunnen we met onze tanden niet malen. Zelfs als we granen vooraf laten weken, zijn we niet in staat om het zetmeel af te breken. Granen kan men laten kiemen, het zijn dan jonge plantjes. Granen worden gemalen tot meel en dan tot allerlei voedsel bereid. De graankorrel kan gekookt worden, zoals rijst. De aardappel kan rauw gegeten worden, maar heeft weinig smaak. Vlees is nooit gezond, maar rauw vlees wordt niet aangeraden omwille van de aanwezige rottingsbacteriën en het risico op darmontsteking. Al het voedsel dat we niet rauw kunnen eten is van nature niet voor de mens bestemd. Een goede raad: leer rauw voedsel eten en zorg dat een deel van de dagelijkse voeding uit rauwkost bestaat.