Lavendel is een uitgesproken kruid van het zuiden en roept meteen de aantrekkingskracht van de lavendelvelden op. De helder blauwe hemel die aansluit op de diepe paarsblauwe bloeiende velden met hun ongelooflijk aroma. Lavendel is een belangrijk geneeskrachtig kruid, maar maakt ook deel uit van het kruidenmengsel ‘Herbes de Provence’ en iseen uitstekend keukenkruid. Laten we even ingaan op zijn geneeskrachtige eigenschappen. Lavendel (Lavendula angustifolia L. officinalis) is rijk aan etherische oliën met vooral linalol en linalylacetaat en verschillende monoterpenen. Verder bevat dit kruid looistof, bitterstoffen, triterpenen, fenolzuren en flavonoïden. Dit kruid is bijzonder rijk aan de meest diverse inhoudsstoffen met hun voortreffelijke geneeskrachtige werkingen.
Lavendel staat vooral bekend voor zijn kalmerende, ontspannende en harmoniserende werking, is mild hypnotisch en narcotisch vandaar zijn slaapwekkende eigenschappen. Dit kruid wordt aanbevolen bij stress, nervositeit, rusteloosheid, prikkelbaarheid, angst, onzekerheid en bij inslaap- en doorslaapproblemen. Helpt bij nerveuze hartkloppingen, benauwdheid, spanningshoofdpijn, hoge bloeddruk, burn-out, depressie, spierspanningen en alle klachten van nerveuze oorsprong. Lavendel wordt gebruikt bij verteringsproblemen zoals een slecht werkende maag, gebrek aan eetlust, indigestie, geelzucht of diarree. Het is een uitstekend kruid bij menstruatiepijnen of bij het uitblijven van de menstruatie. Het heeft een licht vochtafdrijvende werking en wordt omwille van zijn ontsmettende en slijmoplossende werking gebruik bij bronchitis en andere aandoeningen van de luchtwegen. Dit kruid kent een zeer breed werkingsspectrum. Dat betekent dat Lavendel voor vele klachten gebruikt wordt of dat vele organen en systemen er door gestimuleerd worden. Er zijn geen nevenwerkingen bekend. Lavendel wordt gebruikt als kruidenthee. Neem een koffielepeltje gedroogde bloemetjes per kopje, overgiet ze met kokend water, laat tien minuten trekken, zeven en opdrinken. Eventueel zoeten met honing. Lavendel is erg geschikt om in een kruidenmengsel te gebruiken. Het voordeel van een samengestelde kruidenthee is dat het werkingsspectrum nog ruimer wordt. We geven hier een recept dat een werking heeft op het zenuwstelsel en het hormoonstelsel, nieren, doorbloeding, spieren, suikerstofwisseling, ademhalingsstelsel en het slaapcentrum. Deze vier kruiden ondersteunen elkaar zodat er een synergetisch werking ontstaat.
Emotionele aandoeningen
30 g Lavendel-bloem
30 g Citroenmelisse-blad
25 g Linde-bloesem
15 g Meidoorn-bloesem
______
100 g.
Kan in de kruidenwinkel samengesteld worden of je stelt het mengsel zelf samen. Neem van dit mengsel een koffielepeltje per kopje, overgieten met kokend water, tien minuten laten trekken, zeven en opdrinken. Eventueel zoeten met lavendelhoning of acaciahoning. 3 à 4 kopjes per dag en gedurende enkele weken blijven drinken.
Iedereen kent het Lavendelzakje in de kleerkast om motten te verdrijven en voor een aangename geur. Het bekende kruidenmengsel ‘Herbes de Provence’ is samengesteld uit lavendel, basilicum, rozemarijn, majoraan, tijm en venkel. Soms voegt men er nog dragon en kervel toe. Het kruid is in de mediterrane keuken erg geliefd omwille van zijn houtachtige en bloemengeur. Bij een goed kruidenmengsel gaat het vooral om de verhouding zodat de lavendel in geen geval domineert. Deze bijzondere geur komt tot stand door de combinatie van het naar bloemen ruikende linalylacetaat en linaloöl en het eucalyptusachtige cineol. Linalylacetaat zorgt vooral voor een fris en zoet aroma en een berganotachtige geur. Linoöl zorgt voor de echte diepe bloemengeur. Lavendel bevat niet minder dan 11 natuurlijke geur- en smaakstoffen. In de mediterrane keuken wordt niet alleen de bloem, maar ook de bladeren en soms zelfs de houterige stengels gebruikt. De bladeren zijn sterk aromatisch, maar hebben een iets bittere smaak. Ze worden net als rozemarijn fijn gehakt. Lavendelbladeren laat men nooit lang meekoken en zeker niet met te hoge temperatuur.
De bloemen leveren een parfumachtig aroma dat zich tijdens het koken versterkt. Men kan zowel verse als gedroogde bloemetjes gebruiken. De stengels worden enkel op de barbecue gebruikt. Lavendel laat zich uitstekend combineren met knoflook en basilicum. De zwavelachtige knoflook vormt een mooi contrast met de zachte lavendel. Basilicum bevat een aantal dezelfde aromatische stoffen die in elkaar overgaan en de smaak versterken. Lavendel harmoniseert uitstekend met schimmelkazen zoals Roquefort of Gorgonzola. Het is minder bekend, maar lavendel past uitstekend bij de aardappel en zorgt voor een mooie smaaknuance en wordt gebruikt als afwisseling of als variant op rozemarijnaardappelen.
Lavendelhoning is een uitstekend middel om in zoete gerechten te verwerken waar men kiest voor het aroma van lavendel. Soms laat men lavendelbloemen in warme melk trekken om desserts te aromatiseren. De bloemetjes worden achteraf uit de melk gezeeft. Dat kan ook door lavendelbloemen, eventueel met de blaadjes, in room of in siroop te laten trekken zodat de aromatische stoffen worden overgedragen. Omdat lavendel etherische olie bevat, laat ze zich goed verwerken met oliehoudende ingrediënten. De lavendelbloem leent zich om gerechten te versieren. De laatste jaren hebben bloemen hun intrede gedaan in de culinaire wereld. Ze zijn niet alleen aantrekkelijk, bieden een rijke aroma maar zijn ook erg gezond.
Lavendel kent nog vele andere toepassingen zoals verwerking in kaarsen, zeep, parfum, maar ook als etherische olie, tinctuur, zalf, crèmes of cosmetica. Dit korte artikel over lavendel toont aan hoe fascinerend kruiden zijn door hun rijkdom aan geneeskrachtige stoffen en geur- en smaakstoffen en hun vele toepassingen op het vlak van gezonde gastronomie. De vzw Europese Academie voor natuurlijke gezondheidszorg staat bekend voor haar rijke professionele kennis op het vlak van kruiden. In de opleiding Gezondheidstherapeut leert men alle aspecten van de kruidengeneeskunde met zijn vele fytotherapeutische middelen. In de opleiding Herborist leer je de kruiden kennen, plukken, drogen en verwerken tot kruidenproducten. In de opleiding V.G.L.-Gezondheids- en gewichtsconsulent leer je kruiden verwerken in gezonde gerechten zowel voor dagelijks gebruik als op het vlak van de gastronomie.
Voor meer informatie surf je naar www.europeseacademie.be