Net als Stevia is Tagatose met veel enthousiasme onthaald omdat men er vanuit ging dat het in beide gevallen om natuurlijke middelen gaat. Zo wordt Tagatose omschreven als een ‘natuurlijke suiker’ of ‘suikervervanger’ die uit lactose (melksuiker) verkregen wordt. Het woord ‘natuurlijk’ is hier zeker niet op zijn plaats omdat een grondig productieproces nodig is om door hydrolyse lactose op te splitsen in galactose en glucose. Bovendien vervangt Tagatose de natuurlijke suiker niet omdat het een geïsoleerd product is, net als toegevoegde suikers. De galactose wordt door middel van een enzymatisch proces (arabinose-isomerase) weer omgezet in Tagatose waarvan het eindproduct geen lactose bevat. Dit enzym wordt met behulp van genetisch gemanipuleerde bacteriën gemaakt zoals de producent DSM dit vermeld. Het Bureau Nieuwe Voedingsmiddelen (Novel Food) beschouwt het als een nieuw verkregen ‘ingrediënt’. Daarom wordt het niet als voedingsadditief beschouwd en staat het niet als E-nummer vermeld. We citeren een reactie van Bio-shop, een natuurwinkel uit Turnhout (B) die weigert om in zijn winkel de zoetstof Tagatose en Tagatesse te verkopen.
‘Tagatose is een geraffineerde suiker die ook nutriëntenroof pleegt op het lichaam. Daarbij komt nog dat Tagatose in het lichaam wordt omgezet tot fructose. Tegenwoordig wordt fructose niet meer gezien als een veilig en goed alternatief voor suiker omwille van het feit dat het nutriënten rooft uit het lichaam, medeverantwoordelijk is voor tal van chronische ziekten, vermindering van de immuniteit, allergische reacties en belasting van de lever. Gewichtstoename is het gevolg van veelvuldig fructose gebruik door het stijgen van de bloedvetten, verhoging van het cholesterol en het trigliceridegehalte. ‘
Er duiken steeds meer negatieve reacties op. Zo heeft Liesbeth Oerlemans, natuurgeneeskundige, kritiek op het feit dat in de reclamefolder van Tagatose verwezen wordt naar de lage glycemische index omdat bij een zoetstof daar heel weinig van gebruikt wordt en de invloed op de bloedsuikerspiegel te verwaarlozen is. Verder wijst de fabrikant erop dat Tagatose een prebiotische werking zou hebben om een betere darmwerking te bekomen. Volgens Oerlemans is het absurd om een zoetstof te gebruiken om het verteringsstelsel te stimuleren. Daarvoor kan men beter fruit en groenten eten die rijk zijn aan ruwe vezels. Tagatose wordt massaal verwerkt in frisdrank en voedingsproducten.
Tagatesse
Tagatesse is een afgeleid product van Tagatose en wordt omschreven als een ‘tafelzoetstof’. Blijkbaar heeft Tagatose een aantal praktische nadelen waardoor men een nieuw product heeft ontwikkeld dat bijna 40% Tagaose bevat. Dit product leent zich beter in de keuken voor allerlei bereidingen. Het vervangt in gerechten de suiker. Omdat de zoetkracht ongeveer twee keer zo groot is als die van gewone industriesuiker heeft men binnen een recept de helft nodig. Tagetesse is een uitgesproken zoetstof en heeft de volgende samenstelling:
39,92% Tagatose
20,14% Voedingsvezels (inuline en oligo-sacchariden)
39,92% Isomalt
0,02% Sucralose
We gaan even in op de betekenis van de stoffen waarmee Tagatesse is samengesteld. Het gaat hier om een eigen samengesteld product uit geïsoleerde stoffen en zeker niet als een natuurlijk middel mag beschouwd worden. Natuurlijk betekent dat een middel zoals een appel of noot door de natuur is voortgebracht en dat eventuele behandelingen of bereidingen het natuurlijke karakter en samenstelling niet of er weinig heeft veranderd.
Inuline
Dit is een fructosehoudende polysaccharide en staat bekend als ballaststof en komt in veel voedingsmiddelen voor en bevordert de darmwerking. Inuline hoort tot de oplosbare voedingsvezels die in veel voedingsproducten wordt verwerkt.
Oligo-sacchariden
Dit is een niet verteerbare koolhydraat die net als inuline als ballaststof wordt gebruikt.
Isomalt
Dit is een synthetische zoetstof en staat bekend onder E953 dat de smaak gunstig beïnvloedt en als vulstof wordt gebruikt. Deze stof zou het bruiningseffect temperen. Isomalt wordt uit saccharose gemaakt, soms via genetische manipulatie. Het is een veel gebruiktezoetmiddel dat bij sommige mensen misselijkheid en diarree kan veroorzaken.
Sucralose
Dit is een organochloor verbinding en is een erg omstreden synthetisch zoetmiddel (E955) en is 600 keer zoeter dan suiker. Als mogelijke risico’s vermeldt Corine Gouget: beschadiging van het immuunsysteem aangezien voornamelijk de lever en de nieren worden aangetast. Echt vermijden is haar boodschap. E955 wordt in kleine hoeveelheden aan Tagatesse toegevoegd om de smaak te verbeteren.
Tagatesse mag volgens de fabrikant niet gebruikt worden bij baby’s en kleine kinderen beneden de 3 jaar. Tagatesse heeft immers een darmprikkelende werking en houdt te veel vocht vast in het maag-darmkanaal. Bij erfelijke fructose-intolerantie is Tagatesse niet veilig. Hoewel het niet laxerend werkt, kan bij mensen met gevoelige darmen toch diarree optreden. Tagatesse bevat een kleine hoeveelheid sucralose (0,02%) maar dit is een krachtige en een erg omstreden synthetische zoetstof met de bedoeling om de smaak bij te stellen. Dat geldt ook voor de synthetische zoetstof Isomalt. Omdat er geen invloed is op de bloedsuikerspiegel wordt het aanbevolen voor suikerpatiënten, maar in combinatie met een evenwichtig en caloriearm dieet, wordt er aan toegevoegd. Het is bovendien lactosevrij. Tagatesse is een erg omstreden zoetstof en daar is de consument zich niet altijd van bewust.