De meest gebruikte zoetstoffen staan op het etiket vermeld met een E-nummer. De consument heeft bij het winkelen geen boekje bij de hand waarin de 1.525 E-nummers met hun betekenis vermeld staan. Bovendien mist men een vergrootglas om de kleine tekstjes op het etiket te lezen. Bij aankoop van voedingsmiddelen laat men zich leiden door kleur, vorm, aroma, versheid enz. maar bij voedingsproducten ligt dat heel anders. Niemand weet met zekerheid wat in al deze mooi verpakte producten schuilt. Het is niet aangenaam om met argusogen en met een gevoel van wantrouwen boodschappen te doen. Daarom is grondige voorlichting en een duidelijke wetgeving dringend noodzakelijk en wat daar niet aan voldoet moet uit de rekken. We bespreken in het kort een beperkt aantal zoetstoffen van de grote reeks.

 

E420 Sorbitol

Sorbitol is een wit hygroscopisch kristallijn poeder met een zoet smaak, 0,6 maal hoger als suiker. Bij grote hoeveelheden ontstaat winderigheid, opgezette buik met krampen, maag- en darmproblemen. Sorbitol remt de opname van de vitamine B6 af. Wordt gebruik in de productie van marsepein, crèmegebak, koeken, cake, chocoladesnoepjes en in producten voor suikerpatiënten.

 

E421 Mannitol

Dit is het isomeer van sorbitol (overeenstemmende stof) en is een wit kristallijn poeder dat als antiklontermiddel en als zoetstof wordt gebruikt. De zoetkracht is ongeveer de helft van suiker. Het wordt bereid uit gemodificeerde maïs. 17% wordt via de urine uitgescheiden en werkt vochtafdrijvend. Wordt verwerkt in snoep en consumptie-ijs. Mannitol kan verteringsproblemen en andere klachten veroorzaken en behoort tot de risicovolle zoetstoffen.

 

E950 Acesulfaam-K

Dit is een synthetische zoetstof met een zoetkracht van 200 keer die van suiker, is bestand tegen hitte en wordt daarom veel gebruikt in industrieel gebak en gekookte gerechten. Wordt omwille van zijn bittere nasmaak gecombineerd met andere zoetstoffen, o.a. aspartaam. Staat beschreven als een te vermijden zoetstof.

 

E951 Aspartaam  

Is de meest omstreden synthetische zoetstof met absolute voor- en tegenstanders. Heeft een zoetkracht die 200 maal hoger ligt als suiker. Aspartaam wordt via genetisch gemanipuleerde bacteriën bereid en wordt ook gebruikt als smaakversterker. Wordt veel gebruikt in frisdranken, yoghurtdrankjes, snoep, ontbijtgranen, oploskoffie enz. Er werden 5.000 klachten gerapporteerd waaronder talrijke psychische en emotionele aandoeningen.

 

E952 Cyclamaat

Is een synthetische zoetstof met een zoetkracht die 20 à 30 maal die van suiker overtreft. Wordt vaak gebruikt in combinatie met E950 en E951 en is goed bestand tegen hitte. Vindt talrijke toepassing in industrieel gebak, ontbijtvlokken tot chocolade. E952 is in de VS verboden. Wetenschappers gaan er vanuit dat bij langdurig gebruik blaaskanker kan ontstaan. Sommige mensen reageren allergisch (netelroos).

 

E953 Isomalt

Het is een synthetische zoetstof die via genetische manipulatie wordt gemaakt. Wordt gebruikt in snoep, chocolade, desserts, krokante koeken, wafels, brood enz. maar ook in Tagatesse, een omstreden zoetstof.

 

E957 Thaumatine

Deze zoetstof heeft een zoetkracht gemiddeld 2.500 maal krachtiger dan suiker. Deze zoetstof wordt geïsoleerd uit een West-Afrikaanse plant (Thaumatococcus daniellii) en wordt vrij veel gebruikt in allerlei voedingsproducten. Over de nevenwerkingen is niet zoveel bekend.

 

E959 Neohesperidine DC

De zoetkracht lig op 1.800 maal die van suiker en wordt aan talrijke voedingsproducten toegevoegd. Deze zoetstof wordt als vrij onschuldig omschreven, maar men kent de risico’s niet op langer termijn.

 

E967 Xylitol

Is een synthetische zoetstof die in snoep en talrijke voedingsproducten wordt verwerkt. De zoetkracht staat gelijk aan suiker. Over de nevenwerking lopen de bronnen uit elkaar. De een houdt het bij een licht laxerende werking bij een te hoge dosis, de ander spreekt van metabole aandoeningen, nierstenen, misselijkheid, verstoring van het oriëntatievermogen.

 

Los van hun nevenwerkingen hebben deze zoetstoffen het nadeel dat de natuurlijke zoete smaak, die in onze genen ligt opgestapeld, er door vervaagt. De echte, natuurlijke zoete smaak werkt als een levensbeschermd signaal en toont ons wat we echt nodig hebben. Een zoetstof levert een schijnsmaak die ons aan natuurlijk zoet doet denken, maar het niet is. Veel van deze zoetstoffen komen in natuurlijke voedingsmiddelen voor, maar in zeer lage concentraties. Wetenschappers stellen zich de vraag hoe de hersenen op dergelijke overdreven zoete prikkels reageren. De consument troost zich door er op te wijzen dat de hoeveelheid van deze zoetstoffen vrij laag ligt. Ze worden inderdaad in mg uitgedrukt. Ieder mens eet ongeveer 1.000 maaltijden per jaar, ontbijt inbegrepen, terwijl er tussendoor snoepjes worden gegeten en frisdrank gedronken. Als men het totaal aan zoetstoffen en andere additieven per jaar optelt, komt men tot een verrassend grote hoeveelheid. Dat kan niet ongestraft blijven.  

 

Blog in samenwerking met:

www.europeseacademie.be

www.natuurgeneeskundigen.be en

http://natuur-en-gezondheid.skynetblogs.be